Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Окт 16
Начало arrow Наука и образование arrow Вузовете и те с оценки. От 0 до 10

Вузовете и те с оценки. От 0 до 10

  Print E-mail
2011-07-28 12:55:45
източник: dnes.bg

Оценяването при институционална и програмна акредитация ще се извършва по десетобалната система, с оценки от 0 до 10 решиха депутатите, като приеха на второ четене промените в Закона за висшето образование.

Сега оценяването се прави по четирибална скала, с оценки "много добра", "добра", "задоволителна" и "незадоволителна".

Депутатите записаха в закона, че акредитацията на вузовете „отличници“, получили оценка 9 и 10, ще важи 6 години – толкова, колкото е и сега за училищата с оценка "много добра" или "добра".

Вносителят беше предложил тя да важи 8 г., но народните представители подкрепиха предложението на Лютви Местан от ДПС.

Той обясни, че осемгодишният срок ще "изяде" самата идея за акредитация, защото това са почти три бакалавърски цикъла. Мнението му беше подкрепено и от министъра на образованието Сергей Игнатов.

На противоположната позиция беше председателят на парламентарната комисия по образование Огнян Стоичков от "Атака", който посочи, че схемата е предложена от Агенцията за акредитация, за да поощри "отличниците".

Парламентът прие още, че критерият "научна дейност" да има най-голяма относителна тежест за акредитацията на университетите.

Депутатите не приеха предложението член на академичен състав да може да участва в акредитацията само на едно висше училище. Така в закона остава сегашният текст, който дава право да се участва в акредитацията на не повече от два ВУЗ-а.

Любен Корнезов от левицата поиска да отпадне ограничителната промяната. Той посочи, че такова ограничение е противоконституционно и Конституционният съд вече се е произнесъл по темата.

„Всеки гражданин може да има един основен трудов договор и втори допълнителен, защо преподавателят да няма такова право“, попита той.

 

Лидерът на ДСБ Иван Костов пък заяви, че "скитащите" по университетите професори подбиват цената си, докато ако училищата се конкурират за един преподавател, ще се повиши и заплащането му.

Той коментира, че явно няма стратегия за развитие на висшето образование, тъй като иначе Игнатов не би отстъпвал от позициите си.

Сергей Игнатов отговори с обяснението, че миналата година е бил най-яростният радетел на такава промяна, но е смекчил позицията си, за да не пострадат студентите.

Костов определи мотива, че студентите имат семейства и финансови проблеми, за популизъм.

Образователният министър пък заяви, че ще предложи на Агенцията по акредитация да промени критериите си, като например да се дават повече точки за преподавател с основен договор и по-малко, ако става дума за втори договор.

В Закона за висшето образование депутатите записаха още, че българските висши училища могат да разкриват свои звена в чужбина, както и че отпада таванът на таксите за платените магистратури.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Наука и образование
  Новини Уверявам ви, балообразуването е най-проверяваният сегмент в системата.Това посочи Ваня Кастрева в ефира на БНТ.Тя информира, че в Националната природо-математическа гимназия има 9 ...
  Новини Юристът Атанас Семов написа статия, в която разгроми българското образование, но се оказа, че никой не иска да я публикува. Явно неудобните истини у нас не се изричат и никой не иска да говори за ...
  Новини Ученик е поставил видеокамерата в тоалетната на ППМГ "Гео Милев"-гр. Стара Загора.Това е установило разследването след като ученички забелязаха устройството и сигнализираха ...
  Новини Днес България отдава почит на народните будители - книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния ...
  Новини Полицията в столицата все още изяснява всички факти и обстоятелства около вчерашния инцидент, при който ученик удари учителка в класната стая.Припомняме, вчера, 8 юни, деветокласник удари свой ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?