25 Април 2024 г. Четвъртък

"Лукойл" не нарушава закона в България, убеден е Златев

2011-07-28 12:49:57

"Не отговаря на истината, че "Лукойл" нарушава закона в България, че умишлено и осъзнато не е направил нищо, за да приведе производствените площадки според изискванията.

Това заяви на пресконференция генералният директор на рафинерията Валентин Златев.

 

По думите му компанията е поставена в невъзможност да изпълни изискванията на Наредба №3, а именно за поставяне на измервателните уреди на тръбопроводите, които да бъдат вързани с митниците.

 

"Около 400 точки за отчет трябва да има само в завода. Извършена е огромна част от дейностите по привеждане по площадките съгласно изискванията. Към днешна дата "Лукойл" е оборудван с всички необходими измервателни уреди и системи за отчет, така досега митниците са контролирали всеки грам, който влиза и излиза от завода", категоричен бе той.

За почти 11-те години пребиваване в България групата компании "Лукойл" са били най-големият данъкоплатец в страната, най-големият експортьор и най-големият инвеститор, заяви още Златев.

"За този период групата компании е внесла в държавния бюджет 21,33 млрд. лева данъци, а инвестициите са в размер на 2,35 млрд. долара", пресметна той.

Опитът да бъде внушено, че "Лукойл" е причина за засилване на контрабандата е неправилен и неверен

 

"Лукойл" в България винаги е подкрепяла усилията на всички досегашни правителства, да бъде направено максималното петролният сектор в страната да бъде прозрачен и всички участници в този пазар да изпълняват задълженията си към българския бизнес", каза Златев.

Той заяви, че опитът да бъде внушено, че "Лукойл" е причина за засилване на контрабандата, е неправилен и неверен.

"Редица политици се опитваха да правят неверни твърдения. Мълчали сме с разбирането, че подобна дискусия е непрофесионална", каза още той.

В близките 20-30 часа ще бъде окончателно преустановена работата в рафинерията.

"Ден и половина ще отнеме спирането на завода и в този срок може да се направи нещо той да не спре. Месец и половина ще е необходимо за пускането му в експлоатация обратно, а това ще струва 5-6 млн. лева", съобщи още шефът на "Лукойл".

"176 самолета зарежда компанията само в Русе и във Варна. Това означава, че след ден те няма как да излетят. 500 000 тона отиват към бюджетните организации, които компанията снабдява. Кой е този външен завод, който ще товари на юнашко доверие, защото вярва, че българското правителство ще си плати?", попита той.

"По никакъв начин не подозирам вицепремиера Симеон Дянков в определено отношение към нас, защото никога не съм имал разговор, който да ми даде повод за такива съмнения", уточни той.

Златев заяви, че не знае защо е отложена днешната среща с финансовия министър.

"Фактът, че познавам г-н Борисов от 30 години, по никакъв начин няма отношение към нашата работа", категоричен бе Валентин Златев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати