25 Април 2024 г. Четвъртък

8 стереотипа, които пречат на правилното хранене

2011-07-28 07:22:34

При много храни става дума за баланс, а не за пълен отказ от тях.



Максимата, която повечето диетолози изповядват е, че това, което в продължение на много векове се появява на нашата трапеза, носи на организма повече полза, отколкото вреда – в противен случай тези продукти отдавна биха изчезнали от нашето меню по закона на естествения подбор.
Все пак в храненето, както ще се опитаме да покажем, има доста относителни неща:

1. Трябва да се ядат колкото се може повече зеленчуци.
Този съвет не предизвиква никакви съмнения в неговата правота, тъй като в зеленчуците се съдържат много витамини и полезна целулоза. Освен това те са ниско калорични и за сметка на обема създават чувство за ситост, намаляват налягането и нормализират дейността на отделителната система.
Но твърде голямото количество сурови зеленчуци може да предизвика проблеми в стомашно-чревния тракт.
Не се хранете и само с едни и същи зеленчуци (независимо дали в някоя диетане ви препоръчват именно това!), защото така увеличавате риска от недостиг на желязо.

2. Веднъж и завинаги можем да се откажем от мазната храна. 
Така ли е наистина? Да – добре е да ядем по-малко мазно месо, колбаси, мазни млечни продукти, защото те са източник на холестерол, който в големи количества предизвиква атеросклероза и проблеми със сърцето. От друга страна обаче не трябва напълно да се отказваме от мазнините, защото по този начин се намалява приемът на витамин А, имащ пряка роля за зрението, както и на витамин Е - наричан неслучайно “витамин на красотата”.

3. Поради недостига на мазнини много хора започват да консумират повече захар. 
Да – това е често срещана зависимост. Много често след отказване от мазната храна, се стига до повишена употреба на захар под различна форма, а това също увеличава теглото.
Кравето маслото може спокойно да се замени с растително. Тази промяна е полезна и за сърцето, тъй като растителното масло не съдържа холестерол. От дрга страна и растителното масло е доста калорично, т.е. трябва да се внимава и с него. 
Не е нужно да се отказвате изцяло и от кравето масло – то укрепва имунната система, а е полезно и за зрението. 1/3 от общото количество необходими мазнини е добре да постъпват за сметка на наситените мазнини и затова всеки ден трябва да се изяждат животински мазнини равни на 20 г краве масло.

4. Откажете въглехидратите?! 
Тук всъщност важи правилото за златната среда. От една страна, въглехидратите са основен източник на енергия. Но от друга страна, при наднормена употреба е възможно в тялото въглехидратите да се преобразуват в мазнини. Затова, ако основната ви цел е да не увеличавате, а да намалявате теглото си, откажете се от простите въглехидрати, които лесно се усвояват от организма (захар, сладкиши, тестените изделия), но не и от сложните - плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб.

5.Всяка седмица можете да изяждате най-много по 2-3 яйца. 
Това твърдение е основано на факта, че в жълтъка се съдържа необходимата дневна доза холестерол. От друга страна, в него има много лецитин и холин, които разрушават холестерола. Възрастните хора, които по правило водят заседнал начин на живот и са склонни към развитието на атеросклероза, не трябва да злоупотребяват с яйцата, но в млада и активна възраст те са добър източник на големи количества манган, желязо, мед и кобалт в съчетание с пълноценни белтъчини.
Негативното влияние на холестерола може да се намали, ако ядете яйцата с масло или майонеза, тъй като това вещество е мастно разтворимо.
Яйцата са и прекрасно средство срещу малокръвие, а фосфорът, който се съдържа в тях е необходим на нервната система и главния мозък.

6. Морските продукти може да се ядат в неограничени количества, 
тъй като те съдържат пълноценни белтъчини - основен материал за строежа на клетките и тъканите на организма - йод, витамини А, D, омега-3 ненаситени мастни киселини, които намаляват нивото на артериалното налягане и предотвратяват образуването на тромби. 
Някои морски дарове обаче (например скаридите) съдържат 2 пъти повече холестерол, отколкото , отколкото кренвиршите или сметаната с 20% масленост, които специалистите често препоръчват да забравите, особено ако имате проблеми с кръвоносните съдове.

7. Откажете се от солта?! 
Добър съвет, но все пак не се отказвайте напълно. И то в никакъв случай! Изследвания показват, че намалената употреба на сол от 10 на 3,5 г за едно денонощие позволява нивото на артериалното налягане да се намали с 4-6 мм и прави медикаментозното лечение на хипертонията по-ефективно. 
Но пълното отказване от сол води до нарушения в образуването на стомашен сок и до обезводняване. Освен това, натрият – основният елемент на готварската сол е необходим за поддържането на определен солен състав на кръвта.

8. Откажете пиенето! 
И това правило не е “златно”. Много изследвания доказват, че ако всеки ден човек изпива 50 г алкохол-концентрат, при него ще се нормализира структурата на мазнините в кръвта, т.е. алкохолът в тази доза възпрепятства атеросклерозата. Най-добре е все пак това количество алкохол да се получава от натурално червено сухо вино. 
Горещото червено вино, както е известно от народната медицина, помага и при настинка. С бира и яйца пък преди време са лекували прекомерната слабост, изтощението и липсата на сили.(а)
източник: zdrave.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати