20 Април 2024 г. Събота

Няма компромис за "Лукойл"!

2011-07-28 07:00:25

Ако им бяхме дали 2 години срок, и те нямаше да им стигнат, коментира премиерът Бойко Борисов отнетия лиценз на рафинерията "Лукойл Нефтохим".

"Още преди месец предупредихме, че ще изпълним закона такъв, какъвто е, и очаквахме да видим поне желание за изпълнението му. Разчитаме на коректност от страна на рафинерията да изпълни своите ангажименти по закон", обясни той пред БНТ.

"Компромис няма, законът е спазен, лицензът е отнет. Ако ние коментираме в момента нещо, то е защото става въпрос за най-голямото българско предприятие. Явно в България, ако не се приложат в цялата си строгост и законът и не се поставят нещата редом, нещата се забравят", каза той.

"На мен ми омръзна да отговарям на въпроси и спекулации относно такива ли са цените, крие ли се нещо в тази рафинерия. Затова електрониката ще отговори на всички въпроси и ще бъдем наистина прозрачна и правова държава", допълни Борисов.

"Криза на пазара на горива ще настъпи, ако и вие продължите да говорите, че би могло да настъпи криза, защото българинът вече е наплашен от криза. Много пъти сме казали, че пазарът е либерализиран, че до нас има рафинерии, че се надяваме, че и българската рафинерия ще направи всичко необходимо да се приведе в законовите срокове, да спази законите, да обжалва, съответно да иска нов лиценз и през това време да отремонтира и да направи това, което трябва".

 

След това тонът на Бойко Борисов омекна и той обясни, че ако бяха забелязани предприети действия от страна на Лукойл, е можело ситуацията да бъде друга.

"Ако те бяха сложили 12 уреда на най-важните си естакади и тръбопроводи, ние можеше да кажем – ок, да хванеш тръбите на входа и на изхода, а след това вътре в тръбите. Права е рафинерията, че те имат 10-12-20 производства и трябва на всяко едно – дали е газ, дали е бензин, дали е нафта, във всяко едно да сложат подобен измервателен уред. За тях можеше да изчакаме, но за големите тръбопроводи на входа и на изхода, на всички тези 12 на брой досега за една година можеше да ги отрежат и да сложат измервателните уреди".

Срокът за поставяне на броячи на входа и изхода на тръбопроводите на рафинерията беше 26 юли. Вчера лицензът на Лукойл Нефтохим беше отнет.

Оттогава текат преговори между финансовия министър Симеон Дянков и ръководството на "Лукойл".

Вчера бившият посланик на България в Русия Илиян Василев съобщи, че делегация на международната компания е пристигнала у нас, за да участва в разговорите.

Днес сутринта ще се проведе втора среща между двете страни, на която се очаква да се обсъди план-график на поставянето на измервателните уреди в рафинерията. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати