20 Април 2024 г. Събота

"Рицарите тамплиери в Европа" – реалност или мит

2011-07-28 06:10:03
На тайна среща в Лондон през април 2002 г. близо девет крайно десни екстремисти се срещат, за да създадат "Рицарите тамплиери в Европа", малка паневропейска организация, целяща да придобие политическа власт и да изтласка исляма от континента.

Девет години по-късно един от участвалите на срещата извършва клането, което групата твърди, че е важна част от нейната кампания – бомбения взрив и безразборната стрелба, причинили смъртта на 76 души в Норвегия в петък.

Такава е версията на събитията, записани в манифеста на Андерш Брейвик, който признава, че е извършител на двойното нападение.

Службите за сигурност в Европа се опитват да установят дали той наистина е част от по-широка дясна организация, планираща зверства, дали е вълк единак или писател-фантаст.

Експерти продължават да твърдят, че няма данни за съществуването на "Рицари тамплиери в Европа" или за тяхна среща в Лондон, но предупреждават, че подобна версия не може да бъде напълно отхвърлена.

"Трябва да бъдем предпазливи", твърди пред "Ройтерс" Мартин Фелдман, който оглавява Групата за изследване на радикализма и новите медии в университета в Нортхемптън и водещ експерт по десния екстремизъм във Великобритания. "Само защото са малки и са извън радара, не значи, че не съществуват."

В своя манифест "2083 – Европейска декларация за независимост" Брейвик твърди, че рицарите тамплиери, средновековен орден от монаси, участвали в Кръстоносните походи, се създава отново, за да се бори срещу "настъпващия джихад в Европа".

Домакин на срещата е бил "английски протестант", а на нея са участвали представители хора от Франция, Германия, Холандия, Гърция, Русия, Сърбия и още един от Англия. Членове от Швеция, Белгия и един "европейски американец" не са могли да присъстват.

"Нашата основна цел е да превърнем БВХСХ (Бедните войни на Христа и на Соломоновия храм), рицарите тамплиери, в най-консервативното революционно движение в Западна Европа през следващите няколко десетилетия", пише Брейвик в манифеста.

 

Един спешен въпрос
Според Фелдман спешно трябва да бъде проверено дали няма други клетки на така наречените "Рицари тамплиери в Европа" и в други европейски държави, както заяви на пресконференция във вторник адвокатът на Брейвик след разговор със своя клиент.

Великобритания разследва възможни връзки на Брейвик с крайно десни екстремисти във Великобритания. Днес шефът на норвежкото вътрешно разузнаване Яне Кристиансен заяви, че засега няма данни за такива връзки.

"Мога да кажа, че на този етап, нямаме доказателства, нито индикации, че той (Брейвик – бел. ред.) е част от по-голямо движение или че е бил свързан с други клетки, нито че има други клетки", заяви Кристиансен, цитирана от британските медии.

Лондонската полиция, която наблюдава екстремизма във Великобритания, помага в разследването на норвежките атентати. "Следим тези връзки, но нищо не ни дава основания да започнем мащабно разследване", заяви източник от полицията, цитиран от "Ройтерс".

Представител на Министерството на вътрешните работи твърди, че няма данни за движение на Брейвик на Острова. Службите за сигурност в Белгия, Швеция и други страни, споменати от норвежеца, също извършват проверки, но засега и те не намират доказателства за съществуването на връзки.

Дори през 2002 г. да е била създадена организация на "Рицарите тамплиери в Европа", тя вероятно се е разпаднала, смята Ричард Инглиш от Центъра за изучаване на тероризма и политическото насилие към шотландския университет "Сейн Ендрюс".

Ако все пак организацията, за която говори Брейвик, съществува, то най-вероятно тя е базирана във Великобритания. Самият Брейвик казва, че първата й среща е била в Лондон през 2002 г. и на няколко пъти споменава Английската отбранителна лига (АОЛ), популистка дясна и антиислямска групировка.

Лигата, която се обявява, че не е расистка организация, е подстрекател на многобройни протести в страната, много от които са завършвали със сблъсъци.

"Понякога се питам дали някой от създателите на Английската отбранителна лига не е сред съоснователите на БВХСХ, но предполагам, че никога няма да разбера със сигурност", пише Брейвик. Той твърди, че 600 членове на лигата са негови приятели във "Фейсбук", а с десетки членове и нейни лидери е разговарял лично.

Британското антифашистко списание Searchlight установява, че през последните няколко месеца Брейвик е разменил няколко съобщения с АОЛ, използвайки името Сигурд Йорсалфаре, норвежки крал от XII век, ръководил един от Кръстоносните походи.

"Основният проблем в Норвегия е, че няма истински свободна преса, всички политически въпроси се представят от ляв ъгъл", се казва в едно съобщение, цитирано от списание Searchlight.

В съобщение на своя уебсайт АОЛ отрече официално да е свързана с Брейвик и отбеляза, че самият той я критикува в собствения си манифест.

"Никога не съм се срещал лично с този човек, не съм разговарял с него, не съм се занимавал с него", заяви основателят на АОЛ Стивън Ленън, цитиран от "Ройтерс".

Екстремизмът е във възход

Друга дясна организация "Да спрем ислямизацията на Европа" изразява съмнение в съществуването на "Рицари тамплиери в Европа". "Направих задълбочено проучване на нашата организация и не открих никаква връзка", заяви пред "Ройтерс" Стивън Гаш, самопровъзгласен английски националист от "Да спрем ислямизацията на Европа". "Не смятам, че той се е присъединил към някаква организация", смята Гаш.

Високопоставени източници от британската полиция отбелязват, че крайнодесните движения са във възход, но те не разполагат с организирани структури, както останалите организации и по-скоро играят ролята на вълци единаци.

Фелдман обаче се опасява, че дори вълците единаци идват от някакво общество или имат поддръжници, които споделят същата идеология, ако не и същото желание за насилие. Той се опасява, че манифестът на Брейвик представлява потенциален наръчник за терористи. "В него има всякакви указания - от наръчник за смесване на експлозиви до как да се убива без угризения и как да се набележи целга", отбелязва Фелдман.

"Това е един от най-смразяващите кръвта материали, които някога съм имал нещастието да прочета."
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати