25 Април 2024 г. Четвъртък

Моята голяма скъпа китайска сватба

2011-07-28 06:06:14

Като най-многолюдна страна в света, в Китай логично всяка година има милиони сватби. И тенденцията е... да се харчат милиарди долари.

Младите китайци от набиращата сила средна класа не щадят пари за пищни тържества. Така разходите за големия ден често излизат извън контрол, посочва BBC.

Сесилия и Йе Мин се сгодяват през февруари и планират сватба през септември в Шанхай. Те инвестират абсолютно всичките си спестявания в празненството и последващия 2-седмичен меден месец на остров Мавриций. 

Йе Мин плаща за годежния пръстен и сватбата с пари, които спестява специално за случая 4 години – още от първия работен ден след завършването на образованието си.

„Отидохме да купим пръстена заедно на 26 февруари”, спомня си Сесилия. 

„Беше диамантен пръстен и годеникът ми плати 3500 долара за него. Това е средна цена за Китай”, допълва тя. 

Светският консултант по етикет Лорънс Ло коментира, че ситуацията с Йе Мин е често срещана. „Организирам множество прояви и съм забелязал, че 85% от гостите са жени. Няма много мъже, защото те са заети с работа. Имат задължение да работят, за да натрупат достатъчно пари за брака”, разказва Ло. 

„В момента Китай е един от най-големите пазари за диаманти в света, особено що се отнася за годежни пръстени”, допълва той. 

Но диамантеният годежен пръстен е само началото на разходите. Снимки, облекло, декорации допълват бюджета, който по традиция в по-голямата си част се поема от родителите на младоженеца. 

Най-големият харч е самото сватбено тържество. Сесилия и Йе Мин са поканили 200 гости, които ще бъдат разположени на 20 маси. Очакваната сметка към момента е над 12 хиляди долара.

„Много е трудно да се намери подходящ ресторант. Искаме храната да е добра, обстановката да е бляскава и да се поберем в бюджета”, обяснява булката.

Но експерти коментират, че в Шанхай няма лимит за цените на сватбените вечери. В 5-звездните хотели началната цена на маса за 10 души е 1200 долара. А за някои сватби са подготвят по над 100 маси. 

„Сватбата е щастливо събитие за младоженците. Но също така е и въпрос на представяне на цялата фамилия пред роднини, близки, приятели. Въпрос на престиж”, подчертава Лорънс Ло. 

Д-р Фенг Лу, председател на Борда за стандарти на финансовото планиране, е на друго мнение. 
„В Китай на представянето пред другите се държи прекалено много. От чисто финансова гледна точка е глупост да харчиш всичките си спестявания за един момент... По-разумно да се мисли за купуване на семейно жилище, за подсигуряване на нормален начин на живот след сватбения ден”, посочва експертът. 

Но сватбената индустрия в Китай е оценявана на над 80 млрд. долара и не се забелязва тенденция за спад.

Сесилия и Йе Мин били шокирани от общата сума, която трябва да отделят за щастливия си ден – над 30 хиляди долара. Утеха е, че двамата няма да имат нужда от ново жилище, тъй като ще живеят в къщата на родителите на младоженеца.

Сега двамата бъдещи съпрузи очакват с нетърпение медения месец в Мавриций. Йе Мин диша спокойно, защото няма да поема сам финансовия товар от 5000 долара. 

„Сесилия също ще се включи в плащането на пътешествието, защото тогава вече ще сме женени”, споделя той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати