16 Април 2024 г. Вторник

Евробарометър: 1/3 от българите не планират лятна почивка

2011-07-28 05:59:28
Една трета от българите (33 на сто) няма да почиват това лято, показва изследване на Евробарометър, публикувано днес от Европейската комисия.

Страната ни е на четвърто място в ЕС по брой на хората (82 процента), които планират ваканция, без да напускат държавата.

Девет процента от българите, които ще почиват, ще пътуват до страни от ЕС, а 10 на сто - извън общността.

През тази година един от всеки шестима европейци (17 процента) планира да прекара основната си почивка извън ЕС.

Обикновено европейците всяка година предприемат около 90 милиона пътувания извън общността по работа или за удоволствие.

От комисията напомнят, че всички граждани на ЕС имат право да поискат помощ от посолството или консулството на друга държава от ЕС, ако родината им няма дипломатическо или консулско представителство там, където пътуват. 

Това право се прилага при ситуации като кражба на паспорт, сериозна злополука или заболяване, както и при кризи като скорошните събития в Либия, отбелязва ЕК. 

За да се повиши осведомеността за това право, всички нови паспорти в ЕС ще съдържат информация за консулската защита, която ще бъде отпечатана заедно с адреса на страница на ЕС в интернет, съдържаща подробности къде може да бъде получена помощ по време на почивка извън ЕС. Адресът е www.consularprotection.eu.

Общо 20 държави от ЕС, сред които и България, вече отпечатват тези данни на паспортите или са потвърдили, че ще започнат да правят това за всички новоиздадени документи.

Само в САЩ, Китай и Русия всички 27 държави от ЕС имат дипломатически представителства, отбелязва ЕК. 

Кризите в Либия, Египет и Йемен откроиха важността на консулската подкрепа за чужди граждани, останали в районите на криза, се посочва в съобщение на комисията. За пример е посочен моментът на започването на кризата в Либия, когато в страната се намираха около 6000 граждани на ЕС, а само осем държави от общността имаха представителства там.

Въпреки че 62 на сто от европейците очакват същата помощ от посолство на друга държава от ЕС, каквато биха получили от собственото си посолство, не всички европейци и служители в консулства са осведомени за европейското измерение на консулската защита, се посочва в съобщението.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати