25 Април 2024 г. Четвъртък

Делегация от "Лукойл" вече е у нас

2011-07-28 05:47:29

На среща между вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков и представители на "Лукойл" днес ще обсъдят график, по който в рафинерията трябва да се монтират измервателните уреди, свързващи я с Агенция "Митници" и НАП, съобщи БНТ.

По информация на телевизията производството в „Лукойл Нефтохим“ постепенно спира. Снощи митничарите са върнали четири цистерни с гориво излизащи от рафинерията. В нефтопристанището има един танкер, който продължава да разтоварва суров петрол, но няма да товари гориво.

Вчера пък бившият български посланик в Русия Илиян Василев съобщи пред БНР, че делегация на ръководството на "Лукойл" спешно е пристигнала в София за преговори след отнетия лиценз на "Лукойл Нефтохим".

Той отказа да обяви имена, въпреки че ги знае, защото „дискретни са тези преговори, тъй като има много политически прилагателни".

Василев обясни отнетия лиценз на „Лукойл Нефтохим“ и породилото се напрежение с недобра комуникация и заяви, че след предстоящите преговори казусът ще се реши.

 

Пред БНР бившият посланик не изключи да има връзка между атаката срещу рафинериите и преговорите за АЕЦ "Белене".

"Би могло да се организират някакви такива политически демарши с оглед на това да се постигнат свързани изгоди. В руската дипломация има една склонност в някои среди да правят т.нар. свързани обвръзки", разясни той.

В края на миналата седмица имаше информация, че компанията е получила нова отсрочка за монтиране на уредите. В петък на сайта на "Лукойл Нефтохим" е качено съобщение, че на проведена пресконференция в рафинерията председателят на управителния й съвет Сергей Андронов е обявил, че е "договорено с Агенция "Митници" до края на годината дружеството да монтира необходимите измервателни уреди за контрол над количествата горива".

Пред РИА Новости говорителят на "Лукойл" Дмитрий Долгов е заявил, че на дружеството е отпуснат кредит за над 11 млн. долара за изготвяне на проекта, доставка на оборудването и монтаж на нови съоръженията за свързване на отчетните уреди с приходната агенция.

В същото време "Новый регион" писа, че "Лукойл" е повишил цените на горивата в отговор на заплахите за лиценза.

Отново миналата седмица руската компания "Атомтсройекспорт" заведе дело срещу България за 58 млн. евро в арбитражния съд в Париж, заради забавено плащане за извършени дейности по АЕЦ "Белене".

От българска страна пък стана ясно, че ще бъде заведен контраиск от Националната електрическа компания за 61 млн. евро.

В крайна сметка, последната официална позиция на държавата по казуса „Лукойл Нефтохим“ от вчера беше, че когато изпълни всички изисквания на закона, компанията може да кандидатства отново за лиценз.

Вчера вицепремиерът Симеон Дянков успокои, че без значение дали рафиерията работи, криза с горивата в страната няма да има.

Колко гориво има в държавния резерв - изведнъж се превърна във въпрос от изключителна важност.

Над 85 дни България може да издържи без горивата на "Нефтохим" и теоретично без внос.

За толкова време са запасите на различните видове горива в Държавния резерв и в петролните търговци (общо 553 709 хил. тона), отговаря в. "24 часа" като публикува данни на Държавния резерв към 31 май 2011 г.

Запасите от автомобилни и авиационни бензини в резерва са 117 387 хиляди тона, което при нормално среднодневно потребление в страната би стигнало за 92 дни.

Керосинът е 13 673 хил. тона, което е запас за 68 дни според изчисленията за страната.

Дизеловото гориво и промишленият газьол – 376 031 хил. тона, което е резерв за 80 дни, а мазутът 46 618 хил. тона - или запас за 14 дни.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати