24 Април 2024 г. Сряда

Зорба гъркът бил от... Скопския сокак

2011-07-27 09:51:39
Прочутият Зорба гъркът почива в гробището „Бутел“ в Скопие, пише македонският „Утрински весник“. 

Прототипът на известния в цял свят герой на Никос Казандзакис се казвал не Алексис, а Георгиос Зорбас. Този човек живял в Скопие от 1926 до 1943 година, когато починал в „окупирано“ Скопие (както все още говорят в Скопие за 1941–1944 г., когато  във Вардарска Македония има българска администрация).
 
„Същият е като него. Възможно ли е толкова да прилича на баща ми. Само че моят баща не беше рибар“. Така реагирала Екатерина, дъщеря на истинския Зорбас, когато видяла Антъни Куин при прожекция на филма „Зорба гъркът“ на 22 юли 1966 г. в Белград. Ден по-късно „Политика експрес“ отбелязал събитието, което станало повод за журналистически разследвания дали най-известният грък е бил истинска личност. 

Разследването отдавна стигнало до скопските гробища „Бутел“. Там в парцел 17, алея 3, в гроб номер 23 почива Георгиос Зорбас, пише „Утрински весник“.
 
„Зорбас години наред живееше и работеше в Скопие. Познаваме се отлично, винаги са ме привличали неговият изключителен живот и необикновеният му характер.

Никога не съм срещал човек, който умееше толкова добре да се забавлява, колкото Зорбас. А как само играеше сиртаки“, бил казал Никос Казандзакис само веднъж пред журналист в Атина.
 
Алексис, тоест Георгиос, бил роден в Катерини в Северна Гърция. Оженил се за хубавицата Елени, дъщеря на богат собственик на мини, в които и самият той работел. Със сигурност се знае, че Елени е била единствената жена, с която Зорбас е минал под венчило. Тя починала млада – на 36 години. След тази трагедия Зорбас заедно с 11-годишната си дъщеря Екатерина отива през 20-те години в Ниш. Там купил рудник, купил рудници и около Скопие. Дъщерята и бащата живеели в хотел „Ловец“ в Скопие. Малко преди смъртта му Екатерина се омъжила за видния скопски търговец Нико Яда, с когото отива да живее в Белград. Имали син Вангел, който запазил единствената снимка на дядо си.
 
Между старите жители на Скопие дълго се говореше, че в едно мрачно пролетно утро в окупирано Скопие, пише „Утрински весник“ и уточнява – в далечната 1943 г., пред хотел „Ловец“, по-добре да се каже –Отиде си Зорбас. Как? Беше стар, казват едни. Та кое сърце може да издържи на тоя живот, добавят онези, които се опитват да се представят като добри познавачи на живота на чаршията. Да не се е самоубил, пита някой, да не е бил болен или алкохолът все пак си е казал думата? Много пиеше...“. 

Преди 20 години седмичникът „Пулс“ публикува обемна разследване, което потвърди „подозренията“, че най-известният грък от ново време Зорбас, е живял почти две десетилетия в Скопие – от 1926 г. до смъртта си през 1043 г., допълва още „Утрински весник“. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати