19 Април 2024 г. Петък

Ивайло Тошев: Това проучване не създава никакви опасности и предпоставки

2011-07-27 05:57:25

 

Представителят на партия ГЕРБ, г-н Ивайло Тошев от шуменския избирателен район участвал на извънредната сесия в гр. Нови пазар, изрази своята гледна точка по темата за проучване и добив на шистов газ в Североизточна България, пред www.news359.bg.

Това, което подчерта г-н Тошев беше, че окончателна позиция може да се заеме едва когато специалистите обявят крайната оценка на въздействието от добив на шистов газ  върху околната среда. На въпрос дали хората имат право да се страхуват, депутатът цитира проучвания, които в миналото са правени в България и по точно в Плевенско и отново в новопазарския район, че именно след тези действия не е имало никакви последствия за живота и нормалното ежедневие на хората.

Разбрахме, че сте присъствали на извънредната сесия в гр. Нови пазар, каква е вашата позиция по темата?

- Както обявих и на извънредната сесия в гр. Нови пазар моята позиция е, че в момента трябва да се направи внимателен анализ, дали първо има залежи, след това ще се установи дали ще се започне съответната експлоатация и добив след наличието на ОВОС. Това е позицията, която установихме на тази извънредна сесия, защото много се спекулира с темата относно това, че още от сега ще се доведе до онкологични проблеми, опасности за живота и здравето на  там и следователно никой няма интерес да започне добив или експлоатация на шистов газ или каквото и да е друго застрашаващо живота и здравето на хората.

Вие като народен представител от партия ГЕРБ на шуменския избирателен район, как ще коментирате отношението като цяло на партия ГЕРБ относно проучванията в Североизточна България?

- Партия ГЕРБ не еднократно е показала своята гледна точка по казуса. Но нека първо да преминат тези проучвания, за да се види дали има или няма опасност. Министър Трайков и г-жа Нона Караджова  категорично заявиха, че няма да започне експлоатация на находището, докато не разполагат с пълна и ясна оценка за ОВОС. За това не бива да се спекулира толкова много в тази насока.

Какво е Вашето лично мнение, подкрепяте ли твърденията на проф. Георги Георгиев и проф. Константин Щерев за реалните опасности и заплахи, които ще настъпят вследствие на проучванията за добив на шистов газ?

- Не съм специалист и няма как да кажа, подкрепям ли или съм против тях. За това, аз заемам позицията, че трябва да има окончателна оценка и от тук нататък вече да се прецени какви ще бъдат по нататъшните действия. Нека на тях да оставим хипотезите има ли опасности, какви и колко големи ще бъдат те. Всичко е свързано с този анализ ОВОС и окончателната оценка на специалистите.

Партия ГЕРБ ще подкрепи ли община Нови пазар и хората от региона в стремежа им за прекратяване на евентуалните проучвания?

- На този въпрос бихме могли да дадем отговор само и единствено, когато стане факт анализа за оценка на въздействието върху околната среда. В момента ще се направи проучване дали има залежи, за това казваме, че проучването и добива са две различни неща, две различни дейности.

Смятате ли, че ако все пак се достигне до евентуално разрешение за добив, това ще окаже влияние върху земеделието, което е основен поминък в тази част на България?

- Аз смятам, че това проучване не създава никакви опасности и предпоставки. Те ще бъдат най-много от 3 до 6 проби и те със нищо няма да застрашат екологичното равновесие и здравето на хората. В миналото в България също е имало такива проучвания и те с нищо не са оказали влияние върху живота на населението. След като е имало такива проучвания, аз не разбирам защо не са казали с какво е застрашило то живота на населението.

По този начин депутатът от партия ГЕРБ г-н Ивайло Тошев  представи позицията си относно планираните проучвания в Североизточна България. Въпреки различните гледни точки на различните народни и общински представители и експерти, недоверието и страха от трагедия продължават да бъдат част от живота на хората.

http://www.news359.bg/2011/07/27/ivaylo-toshev-tryabva-da-ima-okontchatelna-otsenka-predi-ponatatashni-deystviya/

 

 

източник: news359.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати