28 Март 2024 г. Четвъртък

Световен хит: диетата на пещерния човек

2011-07-26 20:12:57

Актрисите Меган Фокс и Елизабет Хърли, тенисистът Новак Джокович и певецът Том Джонс са само някои от последователите на диетата на пещерния човек.

С нея се отслабва, без да се гладува и да се броят калориите. 

Диетата на пещерния човек е сбор от правила, чиято цел е възможно по-точно да се следват хранителните навици на хората от палеолита. 

Пещерната диета често е наричана и палеолитна диета. 

Тя се основава на органичната храна, без бобови и житни култури и млечни храни. Опитът дотук показва, че тази диета е много ефикасна. 

3292-ма анкетирани души заявяват, че хранейки се по правилата на тази диета, са постигнали успех в отслабването, а едва 85 души са изразили недоволство от диетата. 

Том Джонс твърди, че с палеолитната диета е успял да свали 13 килограма за пет месеца и се чувства отлично.
 
Специалистите по храненето обаче предупреждават, че тя е много нездравословна. 

Храненето при тази диета се свежда до копиране на онова, което се яли пещерните хора, като корени, плодове, семена, риба, месо, миди, яйца, плодове от дърветата и зеленчуци. Не се позволяват храни като житните култури, млечните храни, бобовите растения, картофите и захарта. 

Протеините се набавят от органично месо, прясна риба и тревопасни животни. Освен вода може да се пие и кокосово мляко. 

Създателите на диетата смятат, че пещерните хора са били по-слаби и по-здрави, защото са се хранели природосъобразно, а освен това са били силно физически активни, търсейки си храна. 

Специалистите по храненето обаче предупреждават, че стриктното спазване на палеолитната диета изключва много необходими съставки, като влакната, антиоксидантите, витамин Д и калций, и тя не съответства на потребностите на съвременния човек. 

Критиците посочват, че трябва да се има предвид средната продължителност на живот на хората от онова време. Според тях е много трудно да се установи дали тази храна е била здравословна, или просто съобразена с онова време и тогавашните условия. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати