27 Април 2024 г. Събота

Владимира Янева ще бъде предложена за наказание за системно забавяне на дела

2011-07-26 10:26:05
Заради просрочени дела четирима съдии от Софийския градски съд (СГС) ще бъдат предложени за дисциплинарно наказание, а други четирима ще бъдат предложени за "порицание" и "забележка", съобщиха от инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС).

За наказание, което може да варира от порицание до уволнение, през намаляване на заплатата и ранга, е предложена председателката на съда Владимира Янева. Тя има 43 просрочени дела и е забавила изписването на мотивите към присъди с от 2 до 8 месеца. 

Янева е насрочила 31 дела за първо съдебно заседание извън предвидения тримесечния срок по закон, като по 6 от делата се е забавила с 2 и 3 месеца. Това според инспекторите означава, че избраната наскоро за шеф на съда приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов Янева системно не спазва сроковете. 

Проверка на "Капитал" пък установи, че от март Янева не е насрочила нито едно дело. Един от процедите, които е трябвало да разгледа е за споразумение с двама подсъдими за държане на наркотици. Петър Петков и Красимир Дамянов са се признали за виновни срещу условна присъда и пробация. Докато чака Янева да одобри споразумението им с прокуратурата Петков е заловен отново с множество опаковки амфетамин и марихуана. Ако споразумението му беше одобрено в срок, условната му присъда щеше автоматично да стане ефективна, а сега той се води неосъждан.

Инспекторатът вече излезе със заключение за 4 нарушения на Янева по делото за злоупотреби в общинското дружество "Софийски имоти". По същия процес тя е и в конфликт на интереси, тъй като е купувала от името на фирма на баща си имоти от фирмата, чиито началници сега са подсъдими пред нея. Инспекторатът обаче няма право да се произнася по конфликта на интереси, а единствената комисия, която може да го направи, още не работи. 

Председателят на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова също ще бъде предложена за наказание. Тя е забавила решенията или мотивите към присъди по 57 дела. Освен това е насрочила със закъснение 12 дела за първо заседание, като по 7 случая забавянето е от 3 до 14 месеца, твърдят от инспектората. 

Другите, които ще бъдат предложение за наказание са съдиите Иван Коев и Владимир Астарджиев. Първият е забавил мотивите към присъди по 32 дела, а вторият по 31 процеса не е закъснял с между 2 и 11 месеца.

Мариян Марков, Петя Крънчева, Георги Ушев и Костадинка Костадинова също за забавяли дела и ще бъдат предложени за забележка или порицание. Това са най-леките наказания за магистратите.  

Проверката в Наказателното отделение на СГС е за периода от началото на 2010 г. до юни тази година. Преди дни от инспектората обявиха, че ще бъдат санкционирани и петима наказателни съдии в Софийския районен съд.

За съдия Мими Петрова пък ще бъде подготвен специален сигнал до ВСС, тъй като за пореден път има голям брой просрочени дела, въпреки че е вече е наказвана за забавяне. Според инспекторите мерките за ускоряване на работата на Петрова са недостатъчни и не са дали ефект. 

Трима съдии - Емилия Колева, Андрей Ангелов и Атанас Атанасов ще бъдат поощрени за образцово изпълнение на служебните си задължения, тъй като нямат просрочени дела и неизписани мотиви.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати