Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Дек 4
Начало arrow България arrow Владимира Янева ще бъде предложена за наказание за системно забавяне на дела

Владимира Янева ще бъде предложена за наказание за системно забавяне на дела

  Print E-mail
2011-07-26 10:26:05
източник: dnevnik.bg

Заради просрочени дела четирима съдии от Софийския градски съд (СГС) ще бъдат предложени за дисциплинарно наказание, а други четирима ще бъдат предложени за "порицание" и "забележка", съобщиха от инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС).

За наказание, което може да варира от порицание до уволнение, през намаляване на заплатата и ранга, е предложена председателката на съда Владимира Янева. Тя има 43 просрочени дела и е забавила изписването на мотивите към присъди с от 2 до 8 месеца. 

Янева е насрочила 31 дела за първо съдебно заседание извън предвидения тримесечния срок по закон, като по 6 от делата се е забавила с 2 и 3 месеца. Това според инспекторите означава, че избраната наскоро за шеф на съда приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов Янева системно не спазва сроковете. 

Проверка на "Капитал" пък установи, че от март Янева не е насрочила нито едно дело. Един от процедите, които е трябвало да разгледа е за споразумение с двама подсъдими за държане на наркотици. Петър Петков и Красимир Дамянов са се признали за виновни срещу условна присъда и пробация. Докато чака Янева да одобри споразумението им с прокуратурата Петков е заловен отново с множество опаковки амфетамин и марихуана. Ако споразумението му беше одобрено в срок, условната му присъда щеше автоматично да стане ефективна, а сега той се води неосъждан.

Инспекторатът вече излезе със заключение за 4 нарушения на Янева по делото за злоупотреби в общинското дружество "Софийски имоти". По същия процес тя е и в конфликт на интереси, тъй като е купувала от името на фирма на баща си имоти от фирмата, чиито началници сега са подсъдими пред нея. Инспекторатът обаче няма право да се произнася по конфликта на интереси, а единствената комисия, която може да го направи, още не работи. 

Председателят на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова също ще бъде предложена за наказание. Тя е забавила решенията или мотивите към присъди по 57 дела. Освен това е насрочила със закъснение 12 дела за първо заседание, като по 7 случая забавянето е от 3 до 14 месеца, твърдят от инспектората. 

Другите, които ще бъдат предложение за наказание са съдиите Иван Коев и Владимир Астарджиев. Първият е забавил мотивите към присъди по 32 дела, а вторият по 31 процеса не е закъснял с между 2 и 11 месеца.

Мариян Марков, Петя Крънчева, Георги Ушев и Костадинка Костадинова също за забавяли дела и ще бъдат предложени за забележка или порицание. Това са най-леките наказания за магистратите.  

Проверката в Наказателното отделение на СГС е за периода от началото на 2010 г. до юни тази година. Преди дни от инспектората обявиха, че ще бъдат санкционирани и петима наказателни съдии в Софийския районен съд.

За съдия Мими Петрова пък ще бъде подготвен специален сигнал до ВСС, тъй като за пореден път има голям брой просрочени дела, въпреки че е вече е наказвана за забавяне. Според инспекторите мерките за ускоряване на работата на Петрова са недостатъчни и не са дали ефект. 

Трима съдии - Емилия Колева, Андрей Ангелов и Атанас Атанасов ще бъдат поощрени за образцово изпълнение на служебните си задължения, тъй като нямат просрочени дела и неизписани мотиви.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  Новини 2 689 нови случая на коронавирус при 11 376 са направените тестове. Като съотношение новоустановените случаи са 23,6% от направените тестове.Активните случаи са 27 230. В ...
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?