27 Април 2024 г. Събота

Русия планира да харчи по $10 млрд. на година в Северен Кавказ

2011-07-26 10:16:09
Руската Федерация ще увеличи разходите си в Северен Кавказ до $10 млрд. годишно пред следващите 14 години в опит да сложи край на ислямистките бунтовници и да ускори развитието на региона, съобщи руският вестник "Комерсант", цитиран от "Ройтерс".

В. "Комерсант" пише, че Министерството на регионалното развитие в Русия планира да изхарчи близо 4 трилиона рубли ($144.2 млрд.) от бюджета и инвеститори до 2025 г., което е 10 пъти повече от посочените цифри в съществуващата федерална програма.

Планира се около 1 трилион рубли да бъде получен от инвеститори. Вестникът не дава допълнителни подробности, а от регионалното министерство на Русия са отказали коментар.

Десет години след като Русия свали сепаратисткото правителство в Чечения, Москва все още се опитва да се справи с ежедневното насилие от страна на бунтовници, които искат да установят ислямска държава в Северен Кавказ.

Парите, идващи от Москва са една от малкото причини, които поддържат лоялността на местни лидери като чеченския президент Рамзан Кадиров. Цената за Кремъл обаче се увеличава, а анализатори посочват, че активността на бунтовниците не намалява.

Много руснаци са недоволни, че данъците им отиват за региона, където Москва води две войни след разпадането на СССР през 1991 г. Този проблем може да бъде използван в предизборната кампания на някои кандидати преди изборите за парламент през декември 2011 г. и за президент през март 2012 г., посочва "Ройтерс".

Руски националисти протестират срещу харченето на повече пари. Техният лозунг е "Спрете да храните Кавказ", а Владимир Жириновски от партията ЛДПР твърди, че парите се хвърлят на вятъра.

Опитът на Русия да "откупи" Кавказ е погрешен, каза през миналия месец Александър Хлопонин, който е специален пратеник на Кремъл за региона.

Основната цел на Руската Федерация е да превърне Северен Кавказ в туристическа дестинация и да намали превишаващата 50% на някои места безработица.
    източник: dnevnik.bg

    Последни новини от категория Свят


    Новини
    Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
    Новини
    Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
    Новини
    Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
    Новини
    Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
    Новини
    Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
    Последни новини:
    Анкета
        Резултати