24 Април 2024 г. Сряда

Ще изнася ли България жито за Йордания?

2011-07-26 09:51:15

„Обсъдихме възможността България изцяло да снабдява Йордания с жито и зърнени култури и да осигури почти целия й внос“, обяви земеделският министър Мирослав Найденов след среща със колегата си от Хашемитското кралство Йордания Н. Пр. Самир Хабашне, който е съпроводен от бизнес делегация.

„Йорданският аграрен бизнес днес е у нас и очаквам да бъдат сключени договори. Желанието ни е България да стане врата на Йордания към ЕС, а Йордания, остров на стабилност в региона, врата на България в региона, казахме това и на срещата с премиера Бойко Борисов”, каза Мирослав Найденов.

По думите му „Йордания е врата към Ирак и който стъпи в страната, може да има и опцията Ирак“.

Двамата министри са имали половинчасова среща с премиера Бойко Борисов, на която министър-председателят е получил покана за посещение в арабската държава.

„Йордания има нужда от около 800 хил. тона пшеница. В рамките на това количество ние можем да сключим дългосрочен договор с фиксирани цени за минимум пет години”, обясни Мирослав Найденов пред журналисти.

„Обсъждаме дългосрочно сътрудничество с България за внос на жито в Йордания - пшеница, ечемик, царевица и всичко, от което има нужда Йордания”, посочи министър Хабашне и допълни, че страната му иска да задълбочи търговските взаимоотношения между двете държави.

Другите теми, обсъдени от Найденов и Хабашне, са възстановяването на линията София-Аман и дарения, които България ще направи на Йордания.

„Ще бъдат дарени 100 елена лопатара за развитието на ловното стопанство в Йордания. Ще бъде дарена и лаборатория за изследване на пестициди, тъй като най-големият внос на зеленчуци у нас е от Йордания. Имаше проблем с тези зеленчуци и с това дарение преди да тръгнат за България зеленчуците ще бъдат изследвани”, обяви още Найденов.

Двамата министри са обсъдили и сътрудничество между ветеринарните институти, като резултат от него, Найденов представи вдигнатата забрана за износ на пилешко месо от България за Йордания.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати