26 Април 2024 г. Петък

Душана Здравкова: Не мога да позволя да не бъде чут гласът на обществото

2011-07-26 05:29:03

Притесненията, заплахите, тревогите и въпросите, които нямат отговор продължават да тревожат  съзнанието на жителите от община Нови пазар, относно проучванията за добив на шистов газ, планирани да се извършат в областта. Пълното затъмнение и неяснота по темата продължава да тегне над населението.

Бившият член на партия ГЕРБ и настоящ евродепутат г-жа Душана Здравкова представи своята позиция по темата. Г-жа Здравкова заяви, че с г-н Алексей Петров са научили за рисковете и заплахите, които евентуално могат да настъпят единствено и само от публикации в медиите, което станало причина за днешното им посещение в гр. Нови пазар. „Аз съм много доволна, че ще се сформира инициативен комитет и утре заедно ще подготвим петиция до европейския парламент”, допълни евродепутатът.

Също така г-жа Душана Здравкова подчерта, че е изключително важно да се чуе гласът на обществото и да се действа според него.

Ето още какво добави евродепутатът г-жа Душана Зравкова  в изявление за www.news359.bg.

 

Какво е вашето мнение за така нашумелият в страната казус относно проучванията за добив на шистов газ в Североизточна България?

- Разбрахме от публикации в медиите за това, че се готви в много скоро време, подписване на договор между българското правителство и американската фирма „Шеврон”. Това беше причината да посетим с г-н Алексей Петров, гр.Нови пазар. И всъщност след като прочетохме и други публикации колко е опасно и до какви последствия може да доведе това проучване, решихме да се срещнем с гражданите на гр. Нови пазар. Тъй като аз, в качеството си на евродепутат и член на комисията по петициите съм работила изключително много в тази област, не мога да оставя един район толкова близо до гр. Варна, без да бъде чут гласът на хората, дали те искат и дали трябва да се случат тези неща. Това беше конкретния повод да организираме тази среща. Аз съм много благодарна на кмета на община Нови пазар, който изключително много е положил усилия да предизвика интереса на българските власти, но така и не е успял до момента. Това е проблем, който засяга цяла България, не само тази част.

След ужасяващият филм на оператора и режисьор Джош Фокс, фактите след подобно проучване са на лице – замърсяване на водата, на въздуха, здравословни проблеми. Последствията са очевидно големи и след като, Франция и Германия забраняват подобни проучвания, точно сега България да подпише този договор е без умисъл.

Каква е според Вас причината министерството на икономиката и енергетиката да държи в сянка мнението на хората и общинските представители от региона?

- Не мога да отговарям от тяхно име, но най-вероятно страха, защото ако нещата бяха прозрачни, т.е. ако бяха честни и нямаше опасност, всичко можеше да изглежда ясно, прозрачно и нямаше да се създава тази прикритост на сделката и обявяването и едва на финал.

Смятате ли, че ако се достигне до евентуално разрешение за проучване, жителите ще предприемат драстични мерки за спиране на нежеланите действия?

-  Да, останах с такова впечатление, че хората са готови на крайности, но въпроса е да обединим усилията не само на хората от гр. Нови пазар, но и на жителите от другите общини. Аз лично считам, че само когато хората се обединяват, само когато усещат подкрепа от други, това което е и всъщност тезата на г-н Алексей Петров и моята, се стига до успеха т.е  хората трябва да бъдат сплотени и единни. А в случая това, което се случва е добра възможност хората да си окажат подкрепа и да се обединят.

Подкрепяте ли идеята да се направи референдум, за да се чуе и действа според гласът на обществото?

 - Разбира се. По принцип и референдума и гражданската инициатива са предвидени в закона за гражданското участие. За съжаление обаче толкова много формалности има, толкова много рестрикции стоят пред гражданите, че докато партиите могат да направят всичко когато и както си решат, то пред Ако има желание, има и начин” така, че когато има достатъчно желание и воля ще се намери и начина.

Със позицията си евродепутата г-жа Душана Здравкова, ясно показва, че при подобни ситуации е от изключителна важност да се чуе гласът на обществото и да се действа със и спрямо него

източник: news359.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати