20 Април 2024 г. Събота

Обама: Решението за US дълга е жизненоважно

2011-07-26 05:14:54

Американският президент Барак Обама направи обръщение към нацията, в което основната тема бе дълговата криза, която все още не е намерила решението си, въпреки наближаващия краен срок - 2 август.

До 2 август САЩ трябва да вземат решение за разрешаване на вдигане на тавана на дълга на страната над настоящето ниво от 14,39 трилиона долара, за да могат да покрият задълженията на правителството. В противен случай кредитният рейтинг на страната ще бъде занижен.

Миналата седмица, от Moody's съобщиха, че е възможно да понижат рейтинга на дълга на САЩ. В момента той е ААА - възможно най-високата оценка в скалата на агенцията.

Standard & Poor's вече даде своята негативна оценка през априлза следващите 12-18 месеца.

Това ново понижение ще предизвика хаос в работата на финансовите пазари по света.

Федералният дълг в размер на 14.3 трилиона долара в средата на май достигна разрешения от Конгреса таван, а дефицитът трябва да достигне 1.6 трилиона през тази година.

Започналите на 5 май преговори между президентството и Конгреса трудно напредват. Една от причините за това е разногласие по искано от Обама повишение на данъците за лицата с най-високи доходи, което се отхвърля от републиканците.

Обама заяви по-рано, че е готов да съкрати финансирането на вътрешнополитическите програми до най-ниското за последния половин век равнище, както и разходите за отбрана със стотици милиарди долари.

Той изрази убеденост обаче, че решаването на проблема с дефицита на федералния бюджет на САЩ изисква по-балансиран подход отколкото едно намаляване на обема на държавните разходи.

Държавният глава остро разкритикува партиите като виновници за кризата, от която незаслужено ще пострадат обикновените американци, особено средната класа.

Той заяви, че не може да се поставя икономиката в риск.

Обама припомни, че успехът на нацията е в единството и прикани към единство и в този труден момент.

Лидерът на мнозинството на републиканците в Конгреса ДжонБейнър също направи изявление, в което заяви, че засега споразумение няма, тъй като републиканците се опасяват, че предложените орязвания ще навредят повече, отколкото ще помогнат, но също като Обама се надяват да се стигне до решение.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати