29 Март 2024 г. Петък

Рекордна Копа Америка за Уругвай

2011-07-25 08:40:48
Уругвай спечели рекордна 15-а Копа Америка като се наложи на финала над Парагвай с 3:0. Луис Суарес и  Диего Форлан се разписаха през първото полувреме, а минута преди края Форлан вкара още веднъж. Урусите се качиха на върха в Южна Америка за първи път от 1995 г. насам. Тогава те играха и за последно на финал. Спечеленото отличие позволи на Уругвай да изпревари Аржентина, която има 14. Парагвай игра на първи финал от 1979 г., но остана с три трофея във витрината си.

Парагвай стигна до финала по доста странен начин. Гуараните първо не спечелиха нито един мач до момента, а освен това играха само с 3 отбора. В група В те бяха заедно с Бразилия, Венецуела и Еквадор. И в трите мача завършиха наравно. След това отстраниха Бразилия на четвъртфинал с дузпи и направиха същото с Венецуела.

Уругвай имаше доста по-успешно представяне. Урусите спечелиха един и завършиха наравно в другите два мача от групата с Чили, Перу и Мексико. На четвъртфиналите Форлан и компания изхвърлиха домакина Аржентина с дузпи, а след това се справиха и с Перу на полуфинала.

Президентът на ФИФА Сеп Блатер бе на трибуните на стадион "Монументал" в Буенос Айрес, за да види финала. Уругвай и Парагвай се познаваха отлично. Това бе 70-ия им мач. Урусите имаха малък превес с 28 победи, срещу 26 за Гуараните. Урусите започнаха със Суарес и Форлан в атака. Парагвай пусна Нелсон Валдес на върха на нападението.

Още в 3-ата минута Уругвай имаше възможност. Суарес създаваше много проблеми на отбраната в началото. Нападателят на Ливърпул се пребори за една безнадеждна топка в наказателното поле и стреля. Вратарят Хусто Вияр боксира. При корнера Лугано стреля с глава, но вратаря Вияр изби, след това Коатес опита добавка и топката срещна ръката на Пирис. Реферът обаче не видя случая. 

Уругвай буквално нагъна съперника в първия четвърт час. Атаките се редуваха една след друга. Суарес правеше каквото си иска, а Парагвай трудно излизаше от своето поле. Логичното стана в 13-ата минута. Суарес получи топката от дясно и навлезе в наказателното поле. Нападателят на Ливърпул замахна и финтира съперник, след което стреля в ъгъла с левачката. Топката се отклони от верон, удари се в страничната греда и спря в мрежата.

Това бе четвърти гол на Суарес от началото на турнира. Той изоставаше само на един от лидера при реализаторите Паоло Гереро. Парагвайците опитаха да отвърнат и да организират атаки. Първоначално успяха малко по-често да задържат топката. Но уругвайците не им оставиха тази привилегия дълго.

В 32-ата минута Суарес изведе Диего Форлан в наказателното поле, но вратаря Вияр излезе бързо и успя да избие удара на звездата на Атлетико Мадрид. Суарес беше в стихията си. Той направи за смях Верон, като промуши топката между краката му в наказателното поле, след което стреля, но удара му спря от външната страна на мрежата. 

В 41-ата минута урусите вкараха втори гол. Грешка в защитата на Парагвай позволи на Аревало да навлезе в полето и да подаде наляво към Форлан, който с премерен удар прати топката в мрежата зад безпомощния Вияр - 2:0. Това бе първи гол на Форлан в това издание на Копа Америка. Той вече има 30 гола за Уругвай и само един го дели от най-добрия реализатор в историята на страната - Ектор Скароне.

След почивката Парагвайците опитаха да отвърнат на удара. В 54-ата минута те стигнаха до най-добрия си шанс в мача. Подаване над защитата стигна до Нелсон Валдес, който стреля от въздуха. Вратаря Муслера успя леко да отклони топката, но това се оказа достатъчно, за да може тя да срещне напречната греда. Последва добър пробив Пирис, който центрира от дясно. Риверос отклони топката с пета, но вратаря Муслера щастливо успя да я затисне под тялото си.

Треньорът на урусите Оскар Табарес реагира веднага, като пусна Единсон Кавани на мястото на Перейра. Уругвайците заиграха с трима в атака. Резултатът не закъсня. Кавани овладя отдясно, но паса му за връхлитащия Егурен не бе достатъчно добър. Все пак до удар се стигна, но вратаря Вияр спаси. 

В 81-ата минута Нелсон Валдес показа техника и стреля, но вратаря Муслера спаси. Това бе второто спасяване на стража за целия мач. И докато Парагвай отчаяно се мъчеше да вкара гол, Уругвай сложи точка на интригата с трето попадение. Брилянтна контраатака премина през тримата тенори Кавани, Суарес и Форлан, за да завърши с втория гол на Форлан в мача.

Удар от дистанция на Парагвай не се получи и защитник веднага подаде наляво към Кавани, той с едно докосване продължи към центара за Суарес, който с глава изведе Форлан сам срещу вратаря. Нападателят на Атлетико Мадрид изпревари Вияр и пусна топката покрай него в ъгъла - 3:0.

Форлан е първия играч от Ривалдо (1999), който вкарва два пъти във финала на Копа Америка. Той вече изравни рекордьора по попадения за Уругвай - Ектор Скароне. Освен това Форлан е и първия уругваец с два гола на финал на Копа Америка.

Уругвай спечели Копа Америка и ще излезе на четвъртата позиция в официалната ранглиста на ФИФА (ще бъде публикувана на 27 юли). Освен четвъртото място в света от световното в ЮАР, сега урусите изкачиха и върха в Южна Америка. Това е 20-ата титла в историята на националния тим, което е световен рекорд. Освен 15 Копа Америка, урусите имат 2 световни титли (1930 и 1950), 2 олимпийски титли (1924 и 1928) и единственото в историята Мондиалито. По този показател Уругвай също изпревари Аржентина, която има 19 трофея.

УРУГВАЙ - ПАРАГВАЙ 3:0

1:0 Суарес 13
2:0 Форлан 41
3:0 Форлан 89

УРУГВАЙ: Муслера, Лугано, М. Перейра, М. Касарес, Коатес, Д. Перес (70 Егурен), Гонсалес, Аревало, А. Перейра (64 Кавани), Суарес, Форлан

ПАРАГВАЙ: Вияр, Да Силва, Верон, Марекос, Пирис, Риверос, Ортигасоа, Вера (65 Перес), В. Касарес (65 Естигариба), Валдес, Себалос (77 Бариос)
източник: gol.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати