25 Април 2024 г. Четвъртък

Норвежкият стрелец доубивал с изстрел в главата

2011-07-24 19:59:07

Директорът на полицията в Осло Свайнунг Спонхайм обяви, че на летния младежки събор на остров Ютьоя е трябвало да има охрана от един полицай, но не известно дали той е бил там, когато Андерс Беринг Брейвик открил огън с автомат срещу събралите се младежи, съобщи Ройтерс.

Този факт допълва поредицата от "случайности", заради които специалният екип на полицията за борба с тероризма пристигнал на острова 85 минути след като било получено съобщение за стрелбата, посочват световните агенции. 

На екипа са били необходими 30 минути, за да се придвижи до острова с автомобил, тъй като полицейският хеликоптер не бил готов за полет. 

При пристигането полицаите се опитали да пресекат канала между сушата и острова с лодка, която не била достатъчно голяма, за да побере всички членове на екипа заедно със снаряжението им. 

Това наложило допълнително забавяне, докато бъде намерен по-голям катер.

Когато се предал на полицаите, Брейвик разполагал с голямо количество муниции за автомата и пистолета, с които бил въоръжен, съобщил Спонхайм на пресконференция.

Той добавил, че все още не е ясно колко души за участвали в летния събор на младежката организация на Норвежката работническа партия. По непълни данни на острова е имало най-малко 500 души.

Брейвик, който твърди, че е тръгнал на "кръстоносен поход" срещу исляма и "демократите комунисти", застреля хладнокръвно 86 души. 

Той доубил някои от ранените с изстрел в главата. Освен за убийствата на Ютьоя, Брeйвик е обвинен и за бомбен атентат, извършен няколко часа преди нападението на острова, пред зданието, в което се намира канцеларията на норвежкия премиер в центъра на Осло.

 

Главният хирург на болницата, където се лекуват жертвите на масовото убийство в младежкия лагер на остров Ютьоя, обяви, че убиецът е използвал специални куршуми дум-дум, които се разпръсват в тялото и предизвикват максимални поражения.

Д-р Колин Пул, шеф на хирургическото отделение на болницата Рингрикет в Хонефос, на северозапад от Осло, съобщи, че хирурзите, които са оперирали 16 жертви с огнестрелни рани, не са намерили в телата им цели куршуми, а само късчета.

"Тези куршуми повече или по-малко експлодират вътре в тялото и предизвикват вътрешни поражения, които са ужасяващи", заяви той.

Експерти по балистика посочват, че така наречените куршуми дум-дум са по-леки от обикновените и могат да бъдат изстрелвани с по-голяма точност на различно разстояние.

От полицията признаха, че все още не са запознати с мотивите за двете престъпления, макар Брейвик да се е признал за виновен и за двете.

Утре той ще бъде изправен пред съд, който трябва да вземе решение за удължаване на срока на задържане под стажа, допълва БТА.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати