29 Март 2024 г. Петък

Втора победа за Хамилтън през сезона

2011-07-24 15:17:50
Люис Хамилтън спечели втора победа през сезона, след като спечели Гран При на Германия на пистата Нюрбургринг.

Англичанинът се пребори в много напрегнат трибой с Фернандо Алонсо и Марк Уебър. Пилотът на Ферари остана на второ място, докато австралиецът е трети.

Световният шампион Себастиян Фетел имаше много тежко състезание, но накрая извлече максимума от ситуацията, изпреварвайки Фелипе Маса в последната обиколка за 4-то място.




На старта Уебър потегли лошо и бе изпреварен от Хамилтън. Себастиян Фетел също не направи добър старт и бе изпреварен от Фернандо Алонсо за третото място.

Във втората обиколка Алонсо допусна грешка и излезе леко от пистата. Той се върна без проблем обратно на трасето, но вече бе изпреварен от Себастиян Фетел.

Междувременно Михаел Шумахер направи добро изпреварване срещу Витали Петров и излезе на осмо място.

Отпред четиримата пилоти започнаха да се откъсват, като петият Нико Росберг очевидно задържаше Маса и двамата изостанаха на десетина секунди.

След осмата обиколка темпото на Себастиян Фетел започна да спада и това позволи на Фернандо Алонсо да го изпревари. Обиколка по-късно пък Фетел направи грешка и се завъртя на пистата, излитайки навън. Той обаче успя да овладее колата и да се върне точно пред Нико Росберг.

Росберг от своя страна бе изпреварен от Фелипе Маса в 12-та обиколка. Състезанието бе много интересно, но феновете по трибуните надали му се наслаждаваха толкова, колкото тези по телевизията, тъй като и трети немски пилот бе сполетян от неприятности. Ник Хайдфелд връхлетя отзад на прекалено рано спрелия за завой Пол ди Реста и разби зрелищно болида си. По ирония на съдбата секунди по-рано стюардите обявиха, че Хайдфелд е наказан да мине през бокса, заради по-ранен инцидент на старта.

Отпред борбата за първата позиция се изостри и Уебър и Хамилтън на два пъти се изпревариха един друг. Фернандо Алонсо също се бе залепил зад тях и от своя страна опита доста остра атака спрямо втория Уебър.

Пръв от лидерите в бокса влезе Марк Уебър в 15-та обиколка. Това се оказа правилно решение, тъй като австралиецът направи доста бърза обиколка и натрупа достатъчен аванс, за да изпревари Хамилтън, който влезе в бокса обиколка по-късно заедно с Фернандо Алонсо.

Секунди преди това Фелипе Маса изпревари на пистата Фетел, който бе с много лошо темпо и от своя страна веднага след това влезе в бокса. Интересното бе, че Маса се оказа точно пред Уебър, но не успя да го забави така, че да го лиши от първото място.

В 18-та обиколка и Маса влезе в бокса и след връщането си бе на около 25 секунди зад тримата лидери.

Отзад Нико Росберг и Михаел Шумахер един след друг успяха да изпреварят Витали Петров. Шумахер правеше доста добро състезание и скоростта му също бе висока, но лошия късмет за местните любимци сполетя и него. В 24-та обиколка той се завъртя и след доста забавяне се върна на пистата на 9-то място, изпреварен от Сутил и Бътън.

В 31-та обиколка Уебър отново влезе в бокса пръв от лидерите. Този път обаче това не му донесе успех, тъй като обиколка след това Хамилтън направи своето спиране и след връщането си на пистата успя да изпревари австралиеца.

Фернандо Алонсо пък направи своето спиране след още една обиколка и на свой ред изпревари и двамата, заставайки на първо място. Той обаче не бе дълго на него, тъй като Хамилтън го изпревари малко след това.

Марк Уебър направи грешка и излезе от пистата, което го отдалечи на десетина секунди от лидерите. Хамилтън пък се откъсна на около три секунди пред Алонсо.

Отзад Себастиян Фетел сякаш бе намерил оптималното състояние на гумите си и започна да притиска Фелипе Маса за 4-то място. Двамата обаче бяха на 45 секунди от лидера и нямаха никакъв шанс за победа.

Първи за финалните трети спирания в бокса влезе Люис Хамилтън в 51-та от 60 обиколки. Фернандо Алонсо реши да изчака и направи три обиколки повече, но не успя да натрупа време и се върна на пистата точно зад Хамилтън. Уебър пък, който влизаше пръв в предишните две спирания в бокса, този път направи това последен, само три обиколки преди края. Това обаче по никакъв начин не промени третата му позиция.

Себастиян Фетел пък получи инструкции по радиото от бокса да направи обратното на Фелипе Маса по отношение на последния питстоп - ако бразилецът влезе, Фетел да остане на пистата и обратно. Фетел обаче не успя да реагира навреме и след това двамата навлязоха в последната обиколка, при което бяха задължени и двамата да влязат за задължително поставяне на твърдите гуми.

Механиците на Ред Бул обаче свършиха своята работа и обслужиха Фетел по-бързо, осигурявайки му 4-то място.

След пресичане на старт-финалната права пък горивото на Фернандо Алонсо свърши и той се прибра в бокса, качен на болида на Марк Уебър.
източник: gol.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати