28 Март 2024 г. Четвъртък

Норвежкият атентатор бил сам в кървавата баня

2011-07-24 09:24:40

Задържаният Андерс Беринг Брейвик, заподозрян за бомбения атентат и стрелбата, които убиха 92-ма души в Норвегия, твърди, че е действал сам, съобщи Ройтерс. 

Той признава фактите и за двете атаки, но не приема криминална вина, заяви на пресконференция днес полицейският началник Свайнунг Спонхайм. 

Задържаният твърди, че е действал сам, но полицията трябва да провери всичко казано от него, добави началникът на полицията, която няма други заподозрени. 

Задържаният е обвинен в извършване на терористични актове и трябва да се яви утре в съда, който ще реши дали ще остане в ареста, докато продължава разследването. 

Както разказа адвокатът му, макар да признава фактите, Брайвик отказва да посочи мотивите за действията си, които според него били ужасни, но необходими, и щял да ги обясни утре пред съда.

Норвежките медии днес съобщават, че терористът се е сдобил с оръжието си по законен път, предаде ИТАР-ТАСС. За това той разказва в подробния дневник за подготовката за терористичния акт, съдържащ се в неговия манифест, публикуван в интернет само няколко часа преди трагедията. 

През септември 2010 г. Брейвик получава разрешение за покупка на самозареждаща се карабина Ругер Мини-14. Като цел за използването й посочих "лов на елени", макар че много ми се искаше да напиша истината – "екзекуция на културните марксисти имултикултуралистките предатели от категория А и Б", само за да видя реакцията, споделя Брейвик.

Купуването на пистолет на законно основание беше малко по-сложно, но аз бях член на Пистолетния клуб на Осло в течение на няколко години, продължава той. 

През януари 2011 г. подава заявление за разрешително за поулуавтоматичен пистолет Глок-17 и сокро го получава. Норвежката национална служба за сигурност не коментира лекотата, с която Брайвик е успял да се сдобие с необходимото оръжие, но полицията бе принудена да се оправдава за бавната си реакция. 

Екипът на специалните части е пристигнал на острова около 90 минути след като нападателят открил огън. Командосите били изпратени на острова повече от 90 минути след първите съобщения от летовници в къмпинг, че са чули стрелба отвъд езерото. 

Пътят с автомобил дотам им отнел около 20 минути, а след това екипът загубил 20 минути, докато намери лодка, обясни полицейски началник Спонхайм, който призна, че имало трудности с транспорта. 

Телевизионни кадри, заснети от хеликоптер, показващи въоръжения мъж да стреля във водата, засилиха впечатлението, че полицаите са се забавили. Те предпочели да пътуват с кола, понеже хеликоптерът им не бил в готовност, допълва БТА.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати