23 Април 2024 г. Вторник

На изток статуквото победи ГЕРБ

2011-07-23 15:24:31

На изток България граничи с ГЕРБ . Така може да изглежда политическата карта в нощта след втория тур на местните избори в края на октомври. Управляващата партия е решила да спечели кметския вот във всички общини по Черноморието и е готова да направи това на всяка цена. Без значение дали кандидатът, който е издигнат от ГЕРБ е бивш или настоящ кмет или пък е натрупал негативи по време на управлението си. Няма и значение дали на предходните избори въпросният кандидат е бил противник на ГЕРБ . Нито пък, че номинирането му може да доведе до конфликти в местните структури, които са издигнали вече свой кандидат и не одобряват наложения от централата. И изглежда Бойко Борисов е намерил перфектната формула да се справи с тоталното присъствие на бизнес формациите в повечето от общините по морето. Тя има поне две съставки.

Подчини (се)

Там, където ГЕРБ не може да намери силен кандидат, досегашният кмет става предпочитан партньор. Партията официално направи това във Варна, като издигна управлявалия три мандата с подкрепата на БСП кмет Кирил Йорданов. В Каварна ГЕРБ заложи на независимия Цонко Цонев, който преди това се ползваше с подкрепата на НДСВ. Очакванията са този подход да бъде приложен и в Созопол със спечелилия предишните избори с конгломерат от малки десни партии  Панайот Рейзи. Едно от имената, които се споменават като евентуален кандидат на ГЕРБ в Приморско, е това на прочулия се покрай скандала с раздаването на разрешения за учредяване право на строеж на граждани "с жилищни нужди", между които магистрати и политици, бивш кмет Димитър Димитров.

На пръв поглед изглежда, че Бойко Борисов се подчинява на местните политически фактори. Това обаче е донякъде измамно. Голяма част от "избраниците" имат за какво да благодарят на новото мнозинство. Сближаването на ГЕРБ с Йорданов във Варна например започна след разследвания за корупция, които удариха по шефа на местния общински съвет Борислав Гуцанов. Те не доведоха до формални обвинения, но внесоха жега в морската столица. След ареста на Гуцанов няма политик, който да изпитва съмнения в това, че и за него може да бъде намерено нещо. Със сигурност може да се каже, че и други от предпочетените от ГЕРБ настоящи кметове усещат тази жега и няма как да откажат предложеното им сътрудничество.

Политическото поглъщане

След като нито една от традиционните партии не успя да се пребори с феномена "бизнес формации" по морето, ГЕРБ реши да ги обезличи, като ги приюти.

Най-фрапиращият пример е Несебър. В сегашния общински съвет няма представители на нито една от големите политически сили като ГЕРБ и БСП. Общинските съветници на практика са бизнесмени, които нямат нищо общо с тези партии, а просто са ползвали регистрацията им, за да участват в изборите. За да разбие монопола на двете бизнес партии – управляващата МОРЕ (на строителните предприемачи от св. Влас братя Диневи) и опозиционната ДЕЛА на друг строителен предприемач Чавдар Александров,ГЕРБ приюти тримата общински съветници на последната начело с лидера на формацията Атанас Терзиев. Те вече са членове на управляващата партия и групата им в общинския съвет се казва ГЕРБ .

Нещо подобно Бойко Борисов направи и във Варна. Там местната формация на едрия бизнес ГЛАС, която успя на предишните избори да вкара 2-ма съветника във варненския общински съвет, се вля в ГЕРБ още през есента на 2009 г.

Политиката с морски привкус

Битката за Черноморието е важна за Бойко Борисов по няколко причини. Приходите от туристическия бизнес годишно възлизат на над 6 млрд. лв., като по-голямата част идва от масовия туризъм от Черноморието. Огромният икономически ресурс, който концентрират общините, е едно от обясненията защо в местното самоуправление традиционните партии губят позиции във властта за сметка на локалните бизнес формирования. "Бързото икономическо развитие на региона, строителният бум през последните 6-7 години и огромните инвестиции изискват и съответното административно управление, като бизнесмените искаха те да участват в това управление", казва председателят на общинската структура на ГЕРБ политическото дълголетие" на по-голямата част от кметовете. Бюджетът на община Несебър, в която живеят 21 хил. души, е 64 млн. лв. Община Созопол има бюджет от 20 млн. лв. при население от около 15 хил. жители. А в Балчик, където живеят малко над 11 хил. души, кметът и общинският съвет разпределят близо 29 млн. лв. Само за сравнение - община Велико Търново с население от 71 хил. души има бюджет за 2011 г. от 51 млн. лв. и е предвидила 64 млн. лв. за инвестиционни разходи по европейските програми. Една част от този немалък ресурс кметовете използват за социални стимули. В Приморско, Созопол и Несебър например за всяко новородено дете общината дава еднократна парична помощ от 2000 лв. В Созопол детските градини са безплатни. По тази причина кметовете се радват на широка подкрепа, особено от ромското население.

За обезличаването на партиите и окопаването на кметовете в местната власт по Черноморието има и още едно обяснение. "Обикновено вотът е корпоративен и се диктува от финансови интереси", казва директорът на местния клон на Райфайзенбанк в Созопол Тихомир Янакиев, който е номиниран за кандидат за кмет от БСП. Пример в това отношение са местните избори през 2003 г., когато Панайот Рейзи загуби кметската битка от подкрепяната от БСП Веска Караманова благодарение на три автобуса с работници от комплекса "Дюни", които се стовариха в изборния ден и гласуваха. Комплексът е собственост на близкия до президента Георги Първанов бизнесмен Людмил Стойков. Сега обаче Стойков стои зад кандидатурата на Рейзи за втори кметски мандат.

През 2011 г. обаче има една голяма разлика. Строителният бум отшумя и кризата все още не е свършила. През 2007 г., когато морските бизнес партии се нароиха, имаше надежда за сериозно развитие на България. На практика местните общини бяха спирачка за амбициите на много бизнесмени по морето, но не непременно с желание да защитават интересите на данъкоплатците. Така с влизането си във властта доста едри предприемачи се надяваха да получат по-голям пай от местните ресурси и възможности. "Бизнес партиите" трябваше да "изперат" участието им в управлението на общините, да го изведат от сивия сектор и да ги направят приемлив партньор. Опитите завършиха с променлив успех, а за някои и фатално. Стартът на кампанията за последните местни избори по Черноморието през 2007 г. беше даден с два изстрела. През май същата година само в рамките на седмица бяха убити председателят на общинския съвет в Несебър Димитър Янков, а след него и президентът на футболния клуб "Локомотив" (Пловдив) Александър Тасев. И за двамата е публичната тайна, че са имали общи интереси в курорта Слънчев бряг, но и твърде близки отношения с бившия президент на ВАИ "холдинг" Георги Илиев, застрелян пред заведението си "Мултиплейс" в курорта Слънчев бряг две години по-рано.

Сега местните бизнесмени, които надцениха силите си по време на имотния бум, отчаяно се нуждаят от държавата. И най-логичният избор е под шапката на управляващата партия или поне на такава, която може да ги защити.

Всичко това, изглежда много добре нарежда картите за ГЕРБ , така че да им донесе пълна победа. Вече е пределно ясно, че заявките от 2009 г. за промяна на порочните механизма на властта са забравени. Сега партията на Бойко Борисов просто овладява схемите отвътре. 

източник: capital.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати