23 Април 2024 г. Вторник

Норвегия върна граничния контрол за страните от Шенген

2011-07-23 15:08:54

Норвегия временно възстанови граничния контро за страните от Шенген, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на представител на руското посолство в Осло.

В края на юни страните от Шенген се договориха, че възстановяването на граничния контрол е възможно само в изключителни случаи, когато става дума за "действително критична ситуация", припомня БТА

Временното възстановяване на граничния контрол очевидно е свързан с вчерашните нападения – срещу сградата, където се намира канцеларията на премиера и срещу участниците в летен лагер на младежката организация на Норвежката работническа партия на остров Ютьоя.

По-рано днес премиерът Йенс Столтенберг и министърът на правосъдието Кнут Сторбергет обявиха, че засега не се предвижда повишаване на нивото на опасност от терористични актове.

Межувременно ДПА съобщи, че полицията разследва твърдения, че в снощната стрелба на остров Ютьоя, при която бяха убити 84 души, е имало и втори участник.

Норвежки медии съобщават, че според очевидци втори човек, който бил облечен в цивилни дрехи, е видян да обикаля из острова малко преди да започне стрелбата. 

Същевременно органите на реда задържа мъж край хотела, в който премиерът Йенс Столтенберг се срещна с членове на младежката организация на Норвежката работническа партия, избягали от кървавата атака на остров Ютьоя.

Мъжът заяви пред репортери, че е бил задържан, защото в джоба си е носел нож, съобщи Ройтерс.

Той обяснил, че е член на младежкото крило на управляващата Норвежка работническа партия и носи оръжието, защото не се чувства в безопасност.

Малко след инцидента в хотела пристигнаха норвежкият крал Харалд Пети и кралица Соня, за да се срещнат с оцелелите от касапницата и техните близки.

Днес стана ясно, че на 4 май норвежецът Андерш Брайвик, който е обвинен за бомбената атака в столицата Осло и за стрелбата на остров Ютьоя, е купил 6 тона изкуствен тор, който може да се използва и като съставка на експлозив.

 

Информация за тази сделка била подадена от местна компания за доставка на стоки за земеделието.

По-рано местни медии съобщиха, че на името на Брайвик са отворени няколко фирми, които са били закрити скоро след регистрацията.

Вниманието на полицията е привлечено от една от фирмите на Брайвик, която получила лиценз за производство на земеделски продукти.

Предполага се, че тя може да е послужила като параван за достъп до различни химикали – например амониева селитра, която може да се използва и за производството на взривни устройства.

Броят на загинаха при двете нападения в Норвегия достигна 92-ма души. Нападенията са най-тежкият акт на насилие в страната от Втората световна война насам.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати