19 Април 2024 г. Петък

След кървавата баня край Осло стрелецът е с две обвинения

2011-07-23 08:28:47

32-годишният мъж, който откри огън срещу младежи, участващи в лагер на Норвежката работническа партия, е обвинен и за бомбения атентат срещу правителствената сграда в Осло, и за стрелбата на остров Утоея , съобщи Ройтерс като се позова на норвежката полиция.

Междувременно органите на реда потвърдиха смъртта на 84 души при кървавата баня на острова.

Нападателят е с десни и антимюсюлмански възгледи, съобщи Асошиейтед прес. Името на мъжа – Андерс Брейвик, се появи в някои медии, но полицията отказа да го потвърди.

Директорът на националната полиция  Свейнунг Спонхайм заяви в интервю за публичния телевизионен канал NRK, че в профила на стрелеца във Facebook, който в момента е блокиран, има съобщения, "които дават основание да се предполага, че той клони към крайно десни и антимюсюлмански разбирания, но засега не е ясно дали това са мотивите за извършеното от него престъпление". Полицията описа мъжа като христиански фундаменталист.

Спонхайм уточни, че все още не е установена последователността от действия на арестувания. 

Местни медии твърдят, че мъжът е член на крайно дясна организация и че на негово име има регистрирано огнестрелно оръжие.

 

Летният учебен лагер на младежката организация Норвежката работническа партия на остров Утоея край Осло се намира на около 40 километра от центъра на столицата, където бе извършено бомбено нападение. 

Франс прес не изключва възможността и бомбения атентат, и стрелбата на остров Утоея да са насочени срещу управляващата Норвежка работническа партия на премиера Йенс Столтенберг и срещу самия него. 

Същевременно премиерът Столенберг не пожела да коментира мотивите за двете нападения и дали те са дело на "единак" или член на екстремистка група.

Министър-председателят определи нападенията като "национална трагедия" и най-тежкият акт на насилие в страната след Втората световна война.

Той изтъкна, че в програмата му за вчера е била включена реч пред участниците в летния лагер на младежката организация на Норвежката работническа партия. 

"За мен остров Утоея е раят на моето детство, който сега се превърна в ад", заяви Столтенберг.

"В сравнение с други страни, не бих казал, че имаме голям проблем с десните екстремисти. Но имаме някои групи, които следим и за които имамеданни, че са крайно десни", каза премиерът, цитиран от Ройтерс.

Всъщност полицията в много европейски страни отдавна е загрижена от надигането на крайно десните настроения в Европа, разпалвани от антимюсюлмански и антиимигрантски лозунги и от засилващите се икономически проблеми, посочва Ройтерс.

 

Министерството на външните работи към момента не разполага с информация за пострадали българи при вчерашната експлозия в центъра на Осло.

"Това, което казаха от норвежката полиция вчера е, че нямат информация за подстрадали чужденци, включително и българи. Това не се е променило към настоящия момент, каза говорителят на ведомството Весела Чернева пред БТА.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати