24 Април 2024 г. Сряда

ГЕРБ иска поне 9 големи града на изборите

2011-07-23 08:26:50

21 кандидат-кметове за общини на предстоящите избори представи днес председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов. Сред тях има 4-ма народни представители, 4-ма действащи кметове и 2-ма общински съветници. 
Сред кандидат-кметовете има няколко интересни номинации.

Кирил Йорданов е кандидатът на ПП ГЕРБ за Варна.

Номинацията му беше оспорвана от общинските съветници на партията в града, които издигнаха свои кандидатури. В крайна сметка обаче подкрепата на партията отива при Йорданов, който се бори за четвърти мандат.

Той определи Кирил Йорданов като „добър градоначалник“. „При него се очертава действително професията кмет“ , допълни Цветанов.

Самият Йорданов коментира, че по-лесно е да работиш с подкрепата на изпълнителната власт, защото на Варна й предстояли няколко големи проекта за реализиране.

„Ако всички сме на едно мнение и сме съгласни – това означава, че сме се разделили с постигнатото по време на демокрацията“, продължи Цветанов в отговор на твърдението, че депутати от партията са против кандидатурата на Йорданов.

По думите му подобен тип въпроси ще може да се очакват и при обявяването на кандидатите за кметове във Велико Търново и в Благоевград. След това уточни, че номинациите на ГЕРБ няма да са настоящите кметове на градовете.

За втори мандат се бори и кметът на Ямбол Георги Славов

Зад кандидатурата му е застанал заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов, по думите на Цветанов.

Срещу него има няколко дела, има и осъдителна присъда, която обаче е отхвърлена от Бургаския апелативен съд заради предубеденост на съдийския състав на първа инстанция, обясни Анастасов.

Той посочи, че кметът на Ямбол ръководи града въпреки липсата на подкрепа от страна на общинския съвет, и допълни, че повече няма да коментира темата, докато не приключат делата срещу него.

В „тежка битка“ за община Своге влиза Жоро Цветков, според Цветанов. Заради монопола върху политическия живот и управлението на бившия областен управител от ДПС Емил Иванов „там нищо друго не би могло да вирее освен Жоро Цветков и структурата на ПП ГЕРБ“, обясни председателят на Предизборния щаб на партията.

Тежка битка предстой и в община Кочериново, където Иван Минков, който в момента временно изпълнява длъжността кмет, ще се бори за града. Срещу кмета Костадин Катин в момента се води дело с няколко обвинения – за продажбата на общинска собственост и за злоупотреба с власт.

„Ако си направите труда да отидете и да разберете как е управлявал предишният кмет, ще разберете каква смелост е необходима, за да тръгне някой да се кандидатира“, заяви Цветанов.

В Плевен Цветан Цветанов постави нелеката задача на доц. д-р на науките Димитър Стойков да разбие модела „Найден Зеленогорски“. Стана ясно, че номинацията е дошла лично от председателя на НС Цецка Цачева.

В Трън кандидатът Станислав Николов, който е и сега Тука дойде демокрацията от 2007 г., когато „партизаните“ бяха още по места, но се създаде някакъв демократичен модел на управление“. Според председателя на предизборния щаб на партията там са успели да преодолеят „нещо, което от 1944 г. не се било случвало“.

Пред кандидат-кмета на Лом – настоящия зам. областен управител Иво Иванов, задачата също не била никак лека. „Това е общината, в която, когато човек влиза с автомобил, си задава въпроса дали е в България, или е в Бейрут“, начерта пътя на развитие Цветанов.

 

Във Враца кандидат е досегашният заместник-кмет Петя Аврамова. В момента градът се ръководи от Кастадин Шахов (ГЕРБ), който през 2009 г. замести Тотю Младенов – настоящия социален министър. Шахов заявил, че не иска да се кандидатира за следващ мандат.

В Бобов дол учителката Росица Борисова ще трябва да се справи с миграцията на младите хора и с демографския проблем в общината.

За Костинброд ще се бори Милен Димитров. „Човек, който е доста известен в средите на разделното събиране, еколог. Човек, който ще трябва да зададе модела за сметосъбиране в общината, за да се приложи той в другите общини“, постави задачата Цветанов.

"В понеделник партия ГЕРБ ще внесе 22 хиляди подписа на български граждани, макар изискването да е за много по-малко", посочи още Цветанов. По думите му партията ще спази традицията да се регистрира първа и вече пред ЦИК дежурят активисти на партията, за да пазят реда й.

С обявените днес кандидати до момента от ГЕРБ са представили общо 69 свои номинации за кметове на общини в страната. Цветан Цветанов посочи, че следващата събота предстои обявяването на още 60 или 80 кандидати на партията.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати