Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Окт 1
Начало arrow Здраве arrow Разликата между 5 и 7 часа сън

Разликата между 5 и 7 часа сън

  Print E-mail
2011-07-23 08:18:40
източник: dnes.bg

Препоръчителната продължителност на съня е точно това – препоръчителна. Всеки човек си има индивидуален режим, който трябва да следва, за да се чувства добре отпочинал. И все пак множество проучвания показват, че сън по-малко от 7 часа на денонощие увеличава риска за здравето на хората.

Разбира се, има изключения. Има хора, често наричани „суперхора”, за които краткият сън е начин на живот. И им дава предимства като бодрост, енергичност, бърза мисъл, по-добра работоспособност, по-бърза обмяна на веществата. Но това са изключенията. Нека видим как стоят нещата при правилата.

Според скорошни изследвания на смъртността, хората, които спят по-малко от 7 часа (или много повече от 7 часа), имат по-кратка продължителност на живота, пише businessinsider.com.

Рискът от появата на заболявания заради постоянно ограничаване на съня до 5 или по-малко часа дневно се увеличава, особено що се отнася до проблеми с коронарната артерия, сърцето, кръвното налягане. Освен това при по-малко от 7 часа сън нараства и рискът от затлъстяване, диабет и отслабена имунна система.

Особено сериозна опасност от сърдечносъдови заболявания грози хората над 60 години, които спят не повече от 5 часа. Шансът за поява на проблеми със сърцето е цели 3 пъти по-голям в сравнение с хората на тази възраст, спящи по 7 часа в денонощието.

Други негативни ефекти от редовно недоспиване са разсеяност, повече негативни емоции и загуба на памет. Не трябва да се пропуска и по-дългото време за реакция – необходимо е два пъти повече време за изпълнение на задача и реагиране в екстремна ситуация. А когато, да речем, става въпрос за шофиране, дори и една допълнителна секунда за реакция може да се окаже разликата между живота и смъртта.


Неприятните новини за хората, спящи по-малко от 7 часа, не спират дотук. Те са далеч по-склонни да правят погрешен избор на храни. Така дори и по принцип да избягвате висококалоричните лакомства, за недоспалия ви мозък те изглеждат доста примамващи.

Естествено, недоспиването води и до умора през целия ден, което е предпоставка за злоупотреби с всевъзможни кофеинови стимуланти. 

Съветът на експертите е да се внимава изключително много при намаляването на продължителността на съня за дълги периоди от време. Защото тялото реагира по различни и често непредвидими начини. 

За да има някакви гаранции, че ще останете в добро здраве, в добра форма и ще сте енергични през целия ден, направете така, че всяка нощ да се наспивате добре. Понеже в повечето случаи 2 часа правят разликата. Освен ако не сте „суперчовек”, разбира се.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Здраве
  Новини От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си ...
  Новини 240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистрираните с ...
  Новини Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да преодолее проблемите, ...
  Новини Можете ли отново да хванете коронавирус? Защо някои хора са по-болни от други? Ще се връща ли всяка зима? Ще действа ли ваксина? Може ли паспортите на имунитета да върнат някои от ...
  Новини 43 са новите положителни случаи на COVID-19, при изследвани за последното денонощие 816 проби. Потвърдените до момента случаи на новия коронавирус са 2711, а към 7 юни активните случаи са ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?