25 Април 2024 г. Четвъртък

Разликата между 5 и 7 часа сън

2011-07-23 08:18:40

Препоръчителната продължителност на съня е точно това – препоръчителна. Всеки човек си има индивидуален режим, който трябва да следва, за да се чувства добре отпочинал. И все пак множество проучвания показват, че сън по-малко от 7 часа на денонощие увеличава риска за здравето на хората.

Разбира се, има изключения. Има хора, често наричани „суперхора”, за които краткият сън е начин на живот. И им дава предимства като бодрост, енергичност, бърза мисъл, по-добра работоспособност, по-бърза обмяна на веществата. Но това са изключенията. Нека видим как стоят нещата при правилата.

Според скорошни изследвания на смъртността, хората, които спят по-малко от 7 часа (или много повече от 7 часа), имат по-кратка продължителност на живота, пише businessinsider.com.

Рискът от появата на заболявания заради постоянно ограничаване на съня до 5 или по-малко часа дневно се увеличава, особено що се отнася до проблеми с коронарната артерия, сърцето, кръвното налягане. Освен това при по-малко от 7 часа сън нараства и рискът от затлъстяване, диабет и отслабена имунна система.

Особено сериозна опасност от сърдечносъдови заболявания грози хората над 60 години, които спят не повече от 5 часа. Шансът за поява на проблеми със сърцето е цели 3 пъти по-голям в сравнение с хората на тази възраст, спящи по 7 часа в денонощието.

Други негативни ефекти от редовно недоспиване са разсеяност, повече негативни емоции и загуба на памет. Не трябва да се пропуска и по-дългото време за реакция – необходимо е два пъти повече време за изпълнение на задача и реагиране в екстремна ситуация. А когато, да речем, става въпрос за шофиране, дори и една допълнителна секунда за реакция може да се окаже разликата между живота и смъртта.


Неприятните новини за хората, спящи по-малко от 7 часа, не спират дотук. Те са далеч по-склонни да правят погрешен избор на храни. Така дори и по принцип да избягвате висококалоричните лакомства, за недоспалия ви мозък те изглеждат доста примамващи.

Естествено, недоспиването води и до умора през целия ден, което е предпоставка за злоупотреби с всевъзможни кофеинови стимуланти. 

Съветът на експертите е да се внимава изключително много при намаляването на продължителността на съня за дълги периоди от време. Защото тялото реагира по различни и често непредвидими начини. 

За да има някакви гаранции, че ще останете в добро здраве, в добра форма и ще сте енергични през целия ден, направете така, че всяка нощ да се наспивате добре. Понеже в повечето случаи 2 часа правят разликата. Освен ако не сте „суперчовек”, разбира се.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати