23 Април 2024 г. Вторник

Далавера с извинителни бележки в училища в Асеновград

2011-07-22 15:30:33

Търговия с извинителни медицински бележки разкри прокуратурата в Асеновград. Благодарение на фалшивите документи масово ученици си извинявали отсъствията в училище.

Срещу 40 гимназисти ще бъдат образувани възпитателни дела заради редовните бягства от учебните часове.

Проверката е разкрила 282 случая на ученици, всеки от които е извинил с фалшиви медицински бележки по близо 300 отсъствия от училище. Най-много фалшиви бележки пробутват учениците от 10, 11 и 12 клас.

"Извиняването на отсъствия с медицински бележки е практика от години в училищата”, каза пред Dnes.bg единайсетокласничката от Асеновград Илияна Иванова. Тя твърди, че никога не е ползвала такъв вид услуги, но много нейни ученици бягат от час и после срещу заплащане си извиняват отсъствията.

"Фалшивите бележки се продават между 1,50 и 2 лева”, разказа неин съученик. Той също твърди, че не е купувал празни бланки, но е на мнение, че щом има търсене, винаги ще има предлагане.

"Близо една трета от престъпленията в Асеновград се извършват от тийнейджъри, които са избягали от час”, съобщи пред Dnes.bg районният прокурор на града Калоян Димитров. По думите му това е една от причините магистратите да поискат по-строг контрол върху извиняването на отсъствията.

"Прокурорските проверки стреснаха голяма част от учениците и определено има ефект от тях”, заяви Петър Шиков, който е директор на една от гимназиите в Асеновград.

Местната комисия за борба с противообществените прояви ще решава по какъв начин да накаже 40 гимназисти, признали пред полицията, че са продавали фалшиви медицински бележки.

От Регионалния инспекторат по образование в Пловдив са издали заповед, с която задължават от новата учебна година директорите да поставят таван на извинените отсъствия.

При системни отсъствия на учениците от часовете писмено ще бъдат уведомявани техните родители.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати