25 Април 2024 г. Четвъртък

Moody's очаквано повиши кредитния рейтинг на България

2011-07-22 13:54:09


Moody's Investors Service повиши днес кредитния рейтинг на България от Baa3 на Baa2 със стабилна перспектива, съобщи Министерството на финансите. Агенцията беше обявила намерението си да преразгледа рейтинга на страната в по-ранен доклад през пролетта. 

Повишението е резултат от продължаващата фискална дисциплина, подобрената институционална устойчивост, както и относителната гъвкавост на финансовата система в условията на нестабилна регионална среда, се казва в съобщението.

Това, че световни кредитни агенции ще повишат през юли рейтинга на България, преди малко повече от месец прогнозира премиерът Бойко Борисов.  Ако го направят, ще съм спокоен че съм направил така,  че рейтингът на ГЕРБ, моят рейтинг да паднат, но да се вдигне рейтингът на държавата". 

Агенцията мотивира повишението на рейтинга с ефективната фискална консолидация, допълнена от текущите структурни реформи, които се очаква да запазят много ниските нива на държавния дълг на България. Прогнозата й е, че те ще доведат до последващо съкращаване на бюджетния дефицит под Маастрихтския критерий от 3% през тази година и до близък до балансирания бюджет през следващите години.

Агенцията отчита увеличения институционален капацитет, резултат от решителните усилия за увеличаване на усвояването на средствата от ЕС и за реформиране на съдебната система и полицията с оглед укрепване на върховенството на закона.

От Moody's подчертават силната ликвидност и капиталови буфери както на финансовата система, така и на правителството, които, по мнението на агенцията, са способни да поемат шокове, произтичащи от регионалната нестабилност.

"Очакваме бюджетният дефицит на консолидирана основа да падне под 3% от БВП през 2011 г., което показват добрите резултати, постигнати през първата половина на годината", посочват от кредитната агенция. Според Moody's, осъществяването на последните пенсионни реформи и фискалните правила в новия Пакт за финансова стабилност вероятно ще спомогнат доближаването на публичните финанси близо до баланса в средно- и дългосрочен план."

Moody's оценява усилията на Министерството на финансите да въведе нови фискални правила и строги процедури за контрол върху разходите. Като допълнителен фактор за актуализация на рейтинга на България се изтъква силният капацитет на БНБ да поддържа валутния борд и да прилага ефективно наблюдение и регулация на банковия сектор.

В допълнение на новия Пакт за финансова стабилност, който според агенцията задава прости, но стриктни правила, Конвергентната програма очертава план за практическо елиминиране на бюджетния дефицит през следващите три години, а Националната програма за реформи съдържа мерки, които да отговорят на дългосрочните предизвикателства пред фискалната стабилност и производителността при застаряващо население.  От агенцията очакват още публичните финанси и българската банкова система да останат извън влиянието на гръцката дългова криза, благодарение на съществената ликвидност и капиталови буфери, се казва в съобщението.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати