25 Април 2024 г. Четвъртък

Катар ще построи най-скъпия стадион в света за шампионата през 2022 г.

2011-07-22 13:51:13
Стадионът "Спорт сити" в Доха, който ще бъде една от арените на световното първенство в Катар през 2022 г., е на път да се превърне в най-скъпото спортно съоръжение.

Според дизайнера Дан Мейс плановете за увеличаване на капацитета му от 46 800 до 65 хиляди седящи места ще вдигне разходите по построяването му до 2 млрд. долара.

"Цената му е толкова висока, защото това е нещо повече от стадион. Това е огромна дестинация с всички видове забавления, побрани в една сграда. Един мол, който включва хотелска част, офис сграда, сграда за медиите", заяви един от създателите на архитектурната компания Populous.

Зa сравнение новопостроеният 80-хиляден олимпийски стадион за игрите в Лондон през 2012 г., който също е проектиран от Populous, струва "само" 867 млн. долара.

В момента двата най-скъпи стадиона са лондонският "Уембли" и "Каубойс стейдиъм", който е собственост на отбора по американски футбол "Далас каубойс". Двете съоръжения струват по около 1.3 млрд. долара, като националният стадион на Англия е с капацитет от 90 хил. седящи места, а този в Далас – 80 хиляди.

"Това ще бъде най-гъвкавият, технологично усъвършенстван и екологично устойчив стадион, който света някога е виждал", заявиха уверено архитектите на новия стадион в Доха.

Дизайнът на съоръжението е вдъхновен от формата на бедуинските палатки. Стадионът ще разполага с частично подвижен покрив, подвижен терен, който ще може да се прибира, и трансформиращи се трибуни.

Голяма част от разходите ще отиде за нова усъвършенствана технология за охлаждане. Тя ще предпазва играчите и феновете от жестоките горещини в пустинната държава.

На всеки ред седалки ще бъде инсталирана система, която изпомпва свеж въздух към глезените и на нивото на врата. Освен това през цялото съоръжения ще бъде прекаран филтър, който да осигури максимален комфорт както на зрителите, така и на хората на терена.

Стадион "Спорт сити" ще бъде една от 12-те арени на световното първенство в Катар през 2022 г. Девет от тях ще бъдат построени, а останалите три ще бъдат реконструирани.

Катар ще похарчи близо 4 млрд. долара само за модернизиране на вече съществуващите три стадиона, включително националния "Халифа", който вече беше реконструиран през 2005 г.

Всички съоръжения ще разполагат с новата система за охлаждане, която ще намали емисиите на въглероден диоксид до нула и ще може да поддържа температура от 27 градуса при 50 градуса външна температура.

Председателят на организационния комитет за Катар 2022 Хасан ал-Тавади обяви, че първият от тях ще бъде готов още през 2015 г.

Специално за световното първенство Катар ще построи изцяло нов град – Лузейл. Там ще се играят мачът на откриването и финалът. Една от трибуните на стадиона ще бъде изградена по модела на легендарния "Коп", който е част от стадиона на английския "Ливърпул".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати