27 Април 2024 г. Събота

Комуникацията ни с еврокомисията куцала

2011-07-22 11:59:37

Част от констатациите в доклада на Европейската комисия можеха да бъдат други, ако комуникацията ни с комисията беше по-добра, коментира председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев.

На пресконференция по повод доклада на ЕК за напредъка на страната ни в борбата с организираната престъпност и корупцията шефът на ВКС отчете повишаване на разгледаните и на приключените дела през миналата година и изтъкна, че оправдателните присъди в България са изключително малко – 3,7%.

Той даде пример и с обученията на съдиите у нас, които са се увеличили двойно през последните две години и по думите му това е нямало да остане незабелязано, ако е имало кой да го каже на комисията.

 

Председателят на ВКС допълни, че комуникацията с ЕК се осъществява основно от правителството и е необходимо това да се промени.

Ще положим усилия повече на брой факти да стигнат до Европейската комисия, заяви Груев, който отбеляза, че е очаквал в доклада да бъдат отчетени в по-голяма степен огромните усилия на съдиите.

Председателят на ВКС заяви, че всички институции, ангажирани с борбата с организираната престъпност и корупцията, трябва да работят заедно. По думите му първо властите трябва да осъзнаят значението на думата „заедно“, а след това да се говори за комуникация с ЕК. 

По повод изказванията на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов за съдиите, Лазар Груев отбеляза, че самата Европейска комисия ни казва, че не трябва да се дават оценки кои са добрите и кои са лошите и че за състоянието на правосъдната ни система не са виновни само съдът или само прокуратурата.

Според него е най-важно констатациите в доклада да бъдат прочетени правилно, да бъдат анализирани внимателно и да се предприемат стъпки за реформиране на съдебната система.

Вчера шефът на ВКС е изпратил писмо до всички съдилища в страната, свързано с препоръките в евродоклада.

Те ще бъдат обсъдени на националното съвещание на съдиите на 3 октомври.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати