25 Април 2024 г. Четвъртък

Професор Георгиев: Проучванията на шистов газ могат да доведат до радиация

2011-07-22 06:03:25

След изявленията от страна  на различни народни и общински представители относно „драмата” за проучванията и добива на шистов газ в България, ние потърсихме мнение и от проф. Георги Георгиев специалист по нефтена и газова геология.

На въпроса, който най-много вълнува и всява  паника сред населението на Североизточна България, а именно има ли реална опасност и място за притеснение от евентуални проучвания за добив, професорът даде ясен и категоричен отговор „ Да, има реална опасност и място  за известно притеснение”. Проф. Георгиев е един от водещите учени  в областта на геоложките проучвания, присъствал на извънредната сесия в гр. Нови пазар, който запозна аудиторията със същността на шистовия газ. Ето какво още сподели професор Георги Георгиев в интервю за www.news359.bg.

 

Какво е вашето мнение като специалист по нефтена и газова геология, ако се достигне до евентуално разрешение за проучване, какви ще бъдат последствията за хората и за околната среда в района на община Нови пазар?

 - Последствията могат да бъдат доста неприятни, а също така последствията могат да   бъдат и никакви, тоест да няма такива. Всичко зависи от държавния контрол върху проучванията. Световна практика, е когато се провеждат проучвания за нефт и газ, също и  за добив на шистов газ  да има т.нар. супервайзерски контрол, тоест държавата с знаещи и можещи, честни и почтени експерти да контролират точно изпълненията на проучванията и ако дори малко се появи риск веднага да се сигнализира и да се спре проучването.

Запознат ли сте в кои други държави използват този метод за проучване и добив на шистов газ? И какви са последствията при тях след прилагане на метода?

 - Единствено до сега такива проучвания с добив са проведени в САЩ и Канада. В САЩ са проведени в източната част, тази част обърната към Европа, която е една от най- хубавите.Там са нанесени маса поразии ,най-вече във връзка със проникване на химически обработената вода във водоносните хоризонти.

 Как ще коментирате изказването на министър Трайков, че няма нужда от оценка на въздействието върху околната среда?

 - Министър Трайков беше частично прав, частично не. По време на първия етап, се провеждат предварителните проучвания, те са част от т.нар. геофизични и сеизмични проучвания. Това са традиционни проучвания, които се използват и за нефта, и за газа, при тях се използва също техника и от повърхността без да се извършва сондаж. Така че особена опасност няма, но стигне ли се до сондиране, задължително е да се направи оценка за въздействието върху околната среда.

Какво мислите относно опасенията на хората от района, които твърдят, че подобен метод за проучване и добив на шистов газ може да предизвика радиация, дори земетресение?

 - До земетресение едва ли би се достигнало, а за радиация е възможно, но трябва да се внимава и да се следи. Ако се появи такава опасност незабавно следва да се реагира и сигнализира. Има възможност да се следи тази процедура.

Така представи своята позиция специалистът по нефтена и газова геология професор Георги Георгиев относно „неугасващият”, а напротив все „по-разпалващият” се казус относно проучванията за добив на шистов газ в района на гр. Нови пазар./Хюлия Ахмедова

източник: news359.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати