26 Април 2024 г. Петък

Няма такава държава!

2011-07-21 19:01:44

След представянето на окончателните резултати от Преброяване 2011 става ясно, че България е страна на резките контрасти.

Всеки 5-ти е висшист (като жените са повече от мъжете), ¾ от градското население е с най-малко средно образование.

За първи път от 1900 г. обаче преброяването отчита и „никога не посещавали училище“. Броят им е 81 000 или 1,2% от населението на страната на възраст над 7 г.

Децата от 7 до 15 г., които би трябвало да учат, а не са в системата по етноси са: българи – 5,6%, турци – 11,9%, роми – 23,2%.

Неграмотните са общо 112 778 души, като по етноси статистиката изглежда така: 0,5% билгари, 4,7% турци и 11,8% роми.

Има българи, които живеят в 3 556 „примитивни и подвижни жилища“. За сметка на това, средната им населеност в едно жилище намалява, т.е.живеем все по-нашироко.

Има неелектрифицирани жилища, които се намират в махали в труднодостъпни места – 0,02%, а без водопровод и канализация са 1,7% от обитаемите сгради в градовете и 6,8% от тях в селата.

В 2,1% от жилищата няма телевизор, в 6,2% - готварска печка, а в 6,3% – хладилник.

 

Достъп до интернет имат 51,4% от обитаваните жилища в градовете и 16,4% - в селата.

8,8% от обитаваните жилища нямат баня(Търговище, Пазарджик, Видин и Сливен), а в 20,5% от случаите тоалетните са извън сградата(най-много са те в Монтана и Разград). Има и 1% от жилищата, които въобще нямат достъп до такава – в Разград, Перник и Сливен.

Отоплението се извършва основно на дърва и въглища – в 57,9 на сто от случаите – основно в Смолян, София - област, Силистра, Ловеч и Монтана.

Любопитни тенденции

Забелязва се интересно разграничение между поколенията над и под 40 г. По-младите живеят предимно на семейни начала, или нямат или отказват да споделят вероизповеданието си, живеят в големите градове, мобилни са (имат кола, компютър, достъп до интернет).

Радващо е, че през периода 1980-2011 г. 233 463-ма души са променили постоянния си адрес от чужбина в България. Най-много българи са се завърнали от Руската федерация, Испания, Германия и Гърция. Сред тях преобладаващото образование е средно,след това са висшистите, 13% са имигрантите с основно образование.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати