19 Април 2024 г. Петък

Японски учени отгледаха зъб в бъбрек на мишка

2011-07-21 05:48:43

Японски учени отгледаха зъб на базата на клетки, имплантирани в бъбрек на мишка, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес, цитирана от БТА. 

Става въпрос за технология, която може да позволи бързо създаване на органи за имплантиране. Биолози вече успяха в лабораторна среда да отгледат зъби,  преди да ги присадят успешно в челюстите на мишки.

В рамките на  новото изследване обаче е използвана технология, която позволява много по-бърз растеж. "Използваният метод е с около 10 дни по-бърз в сравнение с досегашните технологии, заяви проф. Такаши Цуй от университета  на Токио.

Става въпрос за първи етап към целта да се регенерират органи, които да послужат за заменяне на увредените. Все още не сме стигнали до момента, когато технологията ще може да се използва при хора - приключил е само първият етап." 

Изследването е извършено от учени от Медицинския и дентален университет в Токио. Те разработили "семе" за поникване на зъб,  смесвайки специални клетки, нужни за сформирането му.

Клетките взаимодействали помежду си и генерирали процеси на растеж в тъканите, за да се сформира истински зъб. Учените опаковали "семето" в миниатюрно парче пластмаса и го имплантирали в бъбрека на мишка. Когато зъбът бил достатъчно добре оформен, учените го присадили във венеца на друга мишка.

Така бе доказано, че новосформиралият се зъб може да се приспособи към средата в  устата, да се свърже с нервите и кръвоносните съдове, сякаш става въпрос за естествено поникнал зъб. Въпросната мишка може да почувства болка и стимулиране, защото присадката реагира като всеки друг зъб, отбелязаха учените. 

Учените се надяват, че технологията един ден ще позволи да  се създадат органи, които да заменят увредените вследствие на  заболявания, наранявания или стареене. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати