25 Април 2024 г. Четвъртък

Трагикомична пиеска с клоуни и кукловоди

2011-07-21 05:48:02

Защо си позволявам да нарека двата взрива в столицата на държавата, пред централите на две опозиционни партии, „пиеска”?

И колко вчерашните взривове обслужват само и единствено героите на тази трагикомедия. За вчерашната пиеска дори не ни изчакаха да видят имаме ли, нямаме ли интерес да я гледаме.

Както се казва, това вече го гледахме – по сценарии взривовете гръмнаха тъкмо навреме за сутрешния блок и медии и политици ни сложиха на първия ред. Все пак публиката им е осигурена – най-малкото, докато си изпие кафето, ще е пред телевизора.

И всички, ама всички, един през друг знаеха кой е поръчител, организатор и извършител на взривовете.

А, не съм прав –"">Яне Янев (младоженец, лидер) знаеше, че това е терористичен акт, насочен към флашките в касата му.
Атанас Семов (кандидат за президент) знаеше, че Бойко Борисов се е втресъл от заплахата да бъде уволнен и е поръчал да бъде сплашен. 

Емил Василев (световно неизвестен експерт по национална сигурност, депутат) знаеше от един само поглед, че това е работа на суперпрофесионалисти и шестима от службите. 

Сергей Станишев (бивш премиер, млад баща) знаеше, че щом взривовете са пред опозиционни партии, ще да е ББ.
Алексей Петров (неосъждан, репресиран, кандидат за президент) знаеше, че бомбите са "ефектен начин за отмъщение, ще сезира „лично“ главния прокурор, за да разкрие бързо извършителите.

Б. Б. (министър-председател) знаеше, че си правят взривчета, докато някой, сещайте се кой, строи магистрали. Лошо, много лошо, за имиджа ни в чужбина. Влезе в амплоато (любимото му) на главен секретар и обясни какви указания е дал на службите.

Незнаещият Станимир Флоров (шеф на ГДБОП – да не се бърка с Хорейшо) знаеше, че взривовете много му приличат на взривовете пред „Галерия“, но пък тях не знаел кой ги е извършил.
Мълчащият Георги Първанов (държавен глава, все още) не каза нищо. 
НИЩО!

Забелязвате ли, че вчера тези „герои“ си „водеха разговор“ помежду си – повече или по-малко настървено, вяло и неубедително, абсурдно и лишено от здрав разум, но – помежду си.

В най-добрия случай с журналистите, защото не забравят нито за момент, че ги дават по телевизията.

А това означава, че тези хора, лидерите, политиците, хората с претенцията, че щом сме ги избрали, ще го правят по начин, който намерят за добре, са си самоинтересни и самодостатъчни.

Те, тези хора, са убедени, че могат да ни пробутват от време на време едни и същи тъпи стари номера.


Той май беше единственият, който се сещаше, че празните приказки и скучните сценарии успиват.

Българинът вече пропуска край ушите си успиващите пиески, с нескопосан сценарии, за които почти всички знаят какво ще видят и чуят, а финалът ще бъде блудкав и безвкусен...

А не би трябвало – нито „те“, нито „ние“ – не би трябвало да реагираме така. Макар и по бутафорно изглеждащ начин, бяха атакувани политически субекти, и то опозиционни. 

И това е, на практика, заплаха, но не за гореизброените и тяхното статукво, а за демократичната система. Който и да го е извършил, каквито и да са мотивите му...

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати