24 Април 2024 г. Сряда

Чиновниците са натрупали 60 века отпуски

2011-07-20 18:43:22
Близо 2.1 млн. дни, равняващи се на около 60 века, са неизползваните отпуски в държавната администрация, показват данните от доклада за състоянието й, приет от правителството в сряда. Ако тези отпуски бъдат изплатени при напускане или съкращения, това ще струва на бюджета 70 млн. лв.

Финансовият министър Симеон Дянков, който отговаря за реформата в администрацията и чието ведомство е изготвило доклада за 2010 г., отказа коментар.

Заради разрасналия се проблем с отпуските на чиновниците миналата година беше променен Кодексът на труда и това засегна всички работещи българи, включително и в частните фирми. Тогава за пример беше даден случай, според който държавен служител не си е почивал в продължение на 12 години. Администрацията е започнала да чисти отпуските, но много бавно, се разбира от доклада. 

В нея към момента реално заетите работни места са 124 403, като от тях най-голям е делът на служителите от МВР - 52 305, чийто реален брой се съобщава за пръв път. Миналата година са прекратени договорите на 8600 души, което означава, че съкращенията са около 7%.

Продължава тенденцията за увеличаване на работещите пенсионери, което поставя под въпрос приемствеността в администрацията, е посочено в доклада. Най-много пенсионери има в Агенция "Пътна инфраструктура", митниците и Агенцията за социално подпомагане.

Друг посочен проблем е, че все по-често се заобикалят конкурсите за назначаване на служители, а нови хора се наемат по "втория начин" - първо по заместване, което прераства в постоянна работа.

Средната заплата на чиновниците през миналата година е била 661 лв. и въпреки антикризисните указания на Дянков за съкращаване на разходи се е увеличила спрямо 2009 г. Нарастването се дължи основно на т.нар. допълнително материално стимулиране, което се дава няколко пъти годишно или като 13-та заплата и също беше забранено от финансовия министър в антикризисния му план.

Най-големи средни възнаграждения получават в Министерския съвет (1655 лв.), в агенция "Одит на средствата от ЕС" (1360 лв.) и в Изпълнителната агенция по горите (1223 лв.).

От министерствата най-високи са заплатите в това на труда (1071 лв.), следвано от земеделието (1056 лв.) и регионалното развитие (1050 лв.). По-ниски в рамките на администрацията са  възнагражденията в общините, като в дъното на таблицата са Сунгурларе (421 лв.) и Горна Оряховица (400 лв.).

Въпреки че получават добри заплати и "на хартия" не почиват, чиновниците са използвали два пъти повече външни консултанти - миналата година по това перо са платени почти двойно повече пари - 19 млн. лв. спрямо 9 млн. лв. година по-рано.

Бюджетът е платил и 12 млн. лв. за 78 хил. служебни мобилни телефона. Отчита се и увеличен брой на глобите, но намаляване на събираемостта им.

В документа се посочва, че рязко са се увеличили сигналите от граждани и фирми за нарушения. Четрикратен е скокът на оплакванията от незаконни или неправомерни действия на администрацията, а над три пъти са нараснали тези за корупция.

Най-често повод за жалби са давали земеделското министерство, МВР и община Пловдив.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати