20 Април 2024 г. Събота

1 млрд. лв. под земята и воалà – най-красивото метро

2011-07-20 18:36:09

"1 млрд. лв. под земята и София ще има най-красивото метро в Европа. И аз съм убеден, че всеки, който дойде от чужбина да го види, ще се преклони пред историята и пред начина, по който ние съумяхме да направим метрото. Все пак ви напомням, че на 26 метра надолу минават влакове". 

С тези думи премиерът Борисов започна речта си при подписването на осем договора за безвъзмездна финансова помощ от 30 057 435 лева за ремонт на културни институти в страната. Средствата са осигурени по оперативна програма "Регионално развитие".

Официалната церемония се проведе в античния комплекс „Сердика“, която се простира на площ от близо 19 000 кв. м под центъра на София. Само за този проект отделените средства са 16 млн. лв.

Борисов не пропусна да отбележи разликата в приоритетите между това правителство и останалите преди 20 г., "когато са строили ЦУМ, всичките тези мастодонти, тези огромни сгради, под тях е заровено подобно нещо".

"И аз съм убеден, че въпреки критиките, ще минат няколко години, и когато софиянци и гостите на София се движат по това прекрасно съоръжение, ще благодарят за това, че в условията на най-тежката финансова криза ние сме построили повече, отколкото са изприказвали другите. И както Вежди Рашидов каза, това, което правим ние, можем да го посочим. Това всичкото тука беше заровено", приключи темата Борисов.

Той се похвали, че на заседанието на Министерския съвет правителството е дало "на толкова много общини крепости и природно-исторически забележителности", които сега те ще могат да стопанисват, за да развиват културен туризъм.

"Такива подобни места ще има на много малки населени градчета, да ги кажем села, където местните общински органи ще могат да си ги направят след време и да си привлекат туристи", обясни премиерът.

Правителството обаче няма да се ограничи само дотук. На следващото заседание кабинетът ще отпусне 200 млн. лв. на общини за реставрация и поддръжка на културно-исторически обекти от национално значение.

"И 6 млн лв. за банята на София, за да я направят. Тоя целият комплекс („Сердика“ – бел.ред.) да има и съвременна баня в София. Тука можете да видите римляните как са си живели – по-топло, по-хладно, най-топло по обратния ред, с подово отопление, което стои там. Действително много интересно. И това, което главният археолог на републиката Дянков разкри преди няколко дни, че и двама римски императори са убити в България. Така че когато им показваме, имаме какво да им показваме и за римската история", завърши речта си Борисов.

Пак за София говори и министърът на културата Вежди Рашидов.

"Благодаря на правителството, че строеше метро, че да открием нещо уникално", каза той, визирайки античния комплекс „Сердика“.

"Нека премиерът да реже ленти, защото след всяка лента има нещо, което може да се покаже с пръст. В България са изхарчени много пари за невидими неща", продължи Рашидов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати