20 Април 2024 г. Събота

5 години и 7 доклада по-късно. Нищо ново от ЕК

2011-07-20 10:52:21

5 години и 7 доклада по-късно Европейската комисия заяви за пореден път, че напредък за борбата срещу престъпността и корупция има, но че той не е достатъчен.

Представяйки днес изводите си за реформите в полицията и съдебната власт и борбата с корупцията у нас, европейската комисия констатира, че "през последните 6 месеца известен напредък е постигнат, но механизмът за наблюдение и контрол още е нужен. Повечето необходими закони са приети, но онова, което го няма, особено в България, е, че законите за организираната престъпност и корупцията, както и осъдителните присъди по значими дела не се прилагат в достатъчна степен".

Европейската комисия подмина въпроса за Шенген, като заяви чрез говорителя на вътрешния си комисар Сесилия Малмстьом, че той е от компетенциите на страните членки.

Както е известно, поне три държави членки настояха да прочетат аникорупционните доклади, преди да вземат решение да пуснат ли България и Румъния в Шенгенското пространство.

"Не виждаме политическа връзка между този механизъм и оценката за Шенген. Техническите условия са изпълнени и двете страни трябва да получат ясна перспектива. Членството в Шенген обаче е въпрос и на доверие и за неговото постигане трябва да се положат допълнителни усилия", заяви говорителят на комисаря.

Липсва обаче каквато и да е политическа оценка дали това е достатъчно, за да успокои страховете на Европа, че митничарите и граничарите ни няма да пазят добре шенгенските граници. Оставяйки по този начин свободата на съмняващите се правителства да тълкуват напредъка, както пожелаят – като достатъчен или пък като незадоволителен.

Като цяло седмият доклад за България открива повече проблеми в съдебната власт и повече успехи в полицията. Според Еврокомисията политическа воля за реформа в съдебната власт има.

"Силният устрем за реформи, забелязан още миналото лято, не е секнал. Увеличени са повдигнатите обвинения по случаи на корупция по върховете и срещу организираната престъпност. Малко от тях са приключили, качеството на събраните доказателства остава под въпрос, магистратите не са достатъчно инициативни и отговорни към професионалната си работа. 

Цялостният резултат в борбата с организираната престъпност значително трябва да се подобри. Ръководството на съдебната система все още трябва да покаже реален ангажимент за провеждането на съдебната реформа", се казва в доклада на Брюксел.

Сериозни проблеми се цитират с обществените поръчки, измамите с обществени средства и разкриването и преследването на случаи на конфликт на интереси.

Европейската комисия потвърди намерението си да направи равносметка на механизма след 12 месеца. Според говорителя й това може да означава както че той може да бъде прекратен, така и че ще бъде продължен, или пък да бъде оставен само за една от двете наблюдавани страни – България или за Румъния.

Оценката на Букурещ това лято като цяло е по-позитивна от българската, като напредък се отбелязва навсякъде, с изключение на приключването на делата срещу високопоставени политици, които се точат вече пета година и сроковете им на давност вече изтичат.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Европа


Новини
В четвъртък и петък европейските министри на вътрешните работи ще обсъдят членството на България и Румъния в шенгенското пространство. По време на Съвета на ЕС, който ще се проведе в Люксембург, те ще ...
Новини
България ще отчете най-силно намаляване на населението сред страните членки на Европейския съюз през периода 2010-2060 година, прогнозира Евростат.Най-силно пък ще нарасне населението на ...
Новини
С голямо мнозинство Европейският парламент прие доклада на Карлуш Коелю за готовността на България и Румъния да се присъединят към шенгенското пространство. По този начин евродепутатите ...
Новини
България трябва да направи публичните си финанси по-предсказуеми и да укрепи и направи по-прозрачни на всички нива тяхното управление и планиране, препоръча вчера Европейската комисия. Мак ...
Новини
Решението за евентуалния прием на България в Шенген остава най-рано за есента. Тогава ще бъде направен повторен опит той да бъде внесен в Съвета на ЕС, където страните по безвизовото спор ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати