25 Април 2024 г. Четвъртък

Атлетът с протези Оскар Писториус се класира за световното първенство

2011-07-20 09:17:13
Атлетът с два ампутирани крака Оскар Писториус покри норматива за участие на световното първенство и олимпийските игри в Лондон, след като записа 45,07 секунди на 400 м на турнира в италианския град Линяно.

Четирикратният параолимпийски шампион, който бяга с фиброкарбонови протези заради вродената липса на фибула (малката подбедрена кост) на двата крака, регистрира ново лично постижение в дисциплината и покри норматив "А" от 45,25 секунди.

Двадесет и четири годишният южноафриканец може да стане първият атлет с протези, който участва на световно първенство по лека атлетика. Бягането във вторник вечерта беше последният му шанс да се класира за шампионата в корейския град Даегу от 27 август.

Само преди няколко дни той записа 56,65 секунди на турнир при много тежки условия в Падуа. Писториус имаше и постижение от 45,61 секунди, с което покриваше "Б" стандарт на международната федерация (ИААФ). То обаче едва ли щеше да му бъде достатъчно, за да попадне в отбора на Южна Африка.

Всяка национална федерация има право да избере трима състезатели на дисциплина, а преди снощното бягане Писториус беше с четвърти резултат за сезона след Ел Джей ван Цил, Офентсе Могаване и Лебоганг Моенг. С новото постижение Писториус вече е номер 2 за сезона на 400 м сред южноафриканците.

С 45,07 секунди Писториус би бил пети на олимпийските игри в Пекин през 2008 г. "Получи се мечтаното състезание. Не можах да спя. Получих над 300 поздравителни съобщения. Утре вероятно ще осъзная какво точно се е случило. Хубаво е, че хората ме приемат така топло", коментира атлетът.
Преди три години в навечерието на олимпийските игри в Пекин Писториус спечели дълга съдебна битка за правото да се състезава срещу спортисти без физически недъзи. Арбитражният спортен съд в Лозана отхвърли тогава решението на ИААФ, че протезите му дават предимство пред останалите състезатели.

Пет месеца по-рано комисия на международната направи проучване, като го сравни с шестима обичайни атлети. Тя определи, че благодарение на протезите Писториус използва 25% по-малко енергия, за да бяга със същата скорост. Южноафриканецът обаче опонира, че той бяга с по-малко кръв в тялото и без мускули на подбедрицата. Арбитражният съд прие тезата му за основателна.

След това Писториус не успя да покрие норматива за участие на олимпийските игри и не попадна в състава на Южна Африка за Пекин.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати