20 Април 2024 г. Събота

Скандален избор на двама във ВСС разгорещи парламента

2011-07-20 09:03:03

Парламентът избра Нестор Несторов и Кирил Гогев за членове на Висшия съдебен съвет.

Двамата попълниха квотата на парламента, след като местата стояха празни година и половина.

Двете места във ВСС останаха вакантни, след като Стойко Стоев и Иван Димов подадоха оставки заради скандала с Красьо Черния.

Номинацията за избора на Несторов и Гогев направиха независимите депутати. Това беше причината левицата да обвини управляващите в задкулисно кадруване чрез независимите.

"В обществото се наслагва усещането, че управляващите се дистанцират от ВСС, защото той е избран от тройната коалиция", коментира Михаил Миков от левицата. Миков предположи, че логиката на управляващите от ГЕРБ отива дори по-далече.

"Сега Не, не, ние нямаме отношение към този Висш съдебен съвет! Защото е много удобно, най-чисто да правиш чрез някой друг кадрови решения", коментира левият юрист и бивш вътрешен министър.

Според Миков начинът на номинирането на двамата магистрати е политически некоректен и няма да доведе до намаляване на кризисната ситуация във ВСС. Колегата му Мая Манолова беше по-остра в изказването си.

"ГЕРБ отдавна си е намерило алиби за неблагополучията в сектор вътрешен ред и сигурност. Друг да вади вместо вас горещите кестени от огъня", коментира Манолова. 

Опонира й независимият депутат Димитър Чукарски, който беше един от вносителите на предложението за избора на Кирил Гогев.

"Ръцете ни са здрави, можем да вадим от огъня каквото си искаме. Гърбът ни е широк, целият ГЕРБ може да се скрие зад него", отвърна й Чукарски.

И допълни, че конституцията дава на всички народни представили еднакви права, затова те са се възползвали от тях.

"И в двата случая при внасянето на предложението (за Несторов и Гогев) става въпрос за клонинги на ГЕРБ. Никога бягането от отговорност не е стигало да такава висота", коментира Мая Манолова.

"Този ВСС беше избран от вас. ГЕРБ не участвала в кадруването", опонира й Искра Фидосова от мнозинството.

Фидосова припомни, че преди месец управляващите са обявили, че няма да участват в номинирането, за да не бъдат обвинени в кадруване.

"Не депутати на ГЕРБ бяха в тефтерчето на Красьо Черния, а вашите депутати", отвърна още тя.

Изборът на двамата магистрати освен депутатите от ГЕРБ подкрепиха народните представители на ДПС и независимите депутати в залата. 

Още преди да бъдат одобрени от парламента, двамата кандидати бяха разкритикувани от неправителствената организация "Български институт за правни инициативи" (БИПИ).

Според БИПИ Несторов и Гогев с нищо не могат да допринесат за подобряването на работата на Висшия съдебен съвет (ВСС), а единият е със спорни професионални качества и морал.

Бившият градски прокурор Нестор Несторов беше наказан дисциплинарно за забавянето на разследването за убийство срещу бившия хазартен бос Валтер Папазки. Несторов на два пъти е проверяван за необяснимо охолен начин на живот, а в декларациите му пред Сметната палата има разминавания.

"Тези факти са достатъчни, за да подкопаят доверието в този кандидат и допълнително да компрометират работата на ВСС", обясняват юристите от БИПИ.

Кирил Гогев пък е известен най-вече с неуспешното разследване на смъртта на 14 войници през август 1995 г, когато камионът, в който пътували, катастрофира и се подпали, допълват от организацията.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати