26 Април 2024 г. Петък

Разкрития за бруталното потушаване на бунтовете в Тибет

2010-07-22 18:25:30

Китайските сили за сигурност за използвали брутална сила и огнестрелно оръжие срещу протестиращите по време на безредиците в Тибет през пролетта на 2008 година, са изводите от разследване на Human Rights Watch.

Много от демонстрантите, арестувани при потушаването на бунтовете, са били бити и изтезавани, съобщава правозащитната организация. Докладът се основава на интервюта с 203-ма души, които са избягали от Тибет.

Пекин обвинява тибетски „сепаратисти“, че са подпалили напрежението, и отрича да е използвана прекомерна сила, припомня ВВС.

Безредиците в Тибет през март 2008 година бяха най-сериозните от 20 години. Насилието избухна в Лхаса на 14 март, малко след годишнината от провалилото се въстание срещу Китай през 1959 година. След това безредиците се разпространиха и в територии, населени с тибетци извън Тибет.

Официалните китайски власти твърдят, че размирниците са убили 19 души, повечето от тях от преобладаващия в Китай етнос хан. Избягалите от Тибет обаче разказват, че силите за сигурност са убили десетки протестиращи.

В резултат на размириците Тибет беше затворен за чужденци, а в региона бяха изпратени десетки хиляди китайски войници.

В доклада на Human Rights Watch се описват четири случая, в които силите за сигурност са открили огън срещу демонстрантите – в Лхаса на 14 март и в три етнически тибетски области в провинция Сихуан в дните след бунтовете в Лхаса.

Правозащитниците прилагат показанията на протестиращи от Лхаса и на други места, че са видели хора, които са били бити с електрошокови палки и ритани от полицаите.

Пема Лхакаи, която участвала в протестите, разказва, че на 14 май е била близо до площад „Баркор“ в Лхаса.

„Войниците не се появиха до обяд този ден. Можехме да крещим и да протестираме колкото си искаме. Беше хубаво“.

„Когато по-късно войниците се появиха, те използваха сълзотворен газ. След това започнаха безразборна стрелба и видяхме много хора пред нас, които бяха застреляни“.

Софи Ричардсън, директор на Human Rights Watch за Азия, коментира, че разказите на десетки свидетели сочат „готовност на властите да използват смъртоносно оръжие срещу невъоръжени протестиращи“.  

„Този доклад решително опровергава претенциите на китайското правителство, че са третирали протестиращите съгласно международните стандарти и местните закони“, заяви Ричардсън.

Демонстранти, попаднали в арестите, казват, че са били бити с прътове. Те били държани в толкова претъпкани килии, че не можели да седната и не им е давана храна.

Някои разказват, че от тях са искали да кажат, че им е платено да протестират от живеещия в изгнание тибетски духовен водач Далай Лама.

Правозащитниците осъдиха и насилието, упражнено от тибетците, но поискаха международно разследване на събитията от март 2008 и отварянето на Тибет за чуждестранни медии.

Пекин не коментира доклада, но преди вече е съобщавал, че са използвани уместни мерки за възстановяването на реда, а повечето от загиналите в Лхаса са били жертва на етнически тибетски размирници.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати