28 Март 2024 г. Четвъртък

Заради кризата пием бирата в пластмасови бутилки у дома

2011-07-20 07:29:43

Кризата принуди българите да пият бирата си у дома и да я купуват основно в по-евтините пластмасови бутилки. Това каза Ивана Радомирова, главен секретар на Съюза на пивоварите в България, по повод професионалния празник на българските производители на кехлибарената течност, предаде КРОСС.

Тази година празникът е по-специален, тъй като бирената индустрия у нас отбелязва три важни юбилея, обясни тя. Единият е 20-тата годишнина от създаването на Съюза на пивоварите в България, другият – 130 години пивоварна индустрия в страната, а третият – 55 години пивоварна наука.

Българската бира е на едно изключително високо ниво и съдържа само натуралните съставки – малц, хмел, вода и пивни дрожди, увери Ивана Радомирова. Всичко останало е въпрос на пастьоризация и технология. „Нашите производители не влагат нито консерванти, нито някакви подобрители или допълнителни съставки. В това отношение българският потребител може да е сигурен, че пие една бира, при производството на която са спазени най-добрите практики”, категорична е главният секретар на Съюза на пивоварите.

България произвежда 8 марки лицензионна бира, което показва доверието, което производителите в стари бирени държави, като Чехия, Германия, Белгия и Холандия, ни имат.

Шест български компании, от които три мултинационални, произвеждат над 80 марки бира. В броя им има известна динамика, тъй като някои от марките се произвеждат само през определени сезони, обясни Ивана Радомирова.

От началото на прехода, 2007 и 2008 г. са били най-силните в развитието на индустрията. През тези две години българският потребител е изпил най-големи количества пиво. По отношение на реализацията на глава от населението пак през тези две години сме се върнали до нивата от 1987-1989, когато продажбата на бира в страната са били най-високи откакто тя се произвежда у нас.

Кризата обаче не е пощадила и този сектор. По думите на Радомирова, продажбите в последните три години са се пренасочили от марки в по-високия ценови сегмент към такива в по-ниския.

„В тази връзка, миналата година пазарът беше 52% в пластмасови опаковки и с доминиращи продажби за вкъщи – около 32-34%”, каза тя.

Иначе през 2010 г. българските компании са прозивели общо около 4 800 000 хектолитра бира. Закупили са суровини от селското стопанство на стойност малко над 26 млн. евро.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати