26 Април 2024 г. Петък

Парламентът избира днес членове на съдебния съвет със спорни качества

2011-07-20 05:21:08
Кандидати, които с нищо не могат да допринесат за подобряването на работата на Висшия съдебен съвет (ВСС), а единият - със спорни професионални качества и морал. Такива са изводите на неправителствената организация "Български институт за правни инициативи" (БИПИ), която провери единствените издигнати за членове на ВСС – Нестор Несторов и Кирил Гогев.

От БИПИ са събрали цялата публична информация за двамата прокурори, данни за доходите и имотите им и за професионалната им дейност и са я изпратили на депутатите. Парламентът гласува днес за Несторов и Гогев и се очаква да одобри кандидатурите им за двете свободни места в съдебния съвет.

В писмо до парламентаристите от БИПИ им напомнят, че управлението на съдебната система е в безпрецедентна криза, която се отразява на доверието в правосъдието и на всеки магистрат. Двете места във ВСС са вакантни от две години, след като членовете му Стойко Стоев и Иван Димов подадоха оставки заради контактите си с Красьо Черния. Парламентът обаче не даваше знак, че ще ги попълни до юни, когато откри процедура за номинации. В нея се включиха само независими депутати, гравитиращи около ГЕРБ, които издигнаха Несторов и Гогев.

Според БИПИ при силното обществено напрежение и искания за прозрачност на назначенията в съдебната власт предвидените за днес 10 минути за представяне на кандидатите и 10 минути за изслушване и въпроси няма изяснят как двамата ще работят във ВСС.

"Кандидатуратата на Нестор Несторов повдига сериозни въпроси относно професионалната му етика и доверието, което той би трябвало да вдъхва като член на върховния орган на съдебната власт. Официалната му биография по-скоро е пример за това какъв не трябва да бъде един кандидат за член на ВСС", заявяват от БИПИ.


Те припомнят на депутатите, че Несторов бешенаказан дисциплинарно за забавянето на разследването за убийство срещу бившия хазартен бос Валтер Папазки. След това пак беше наказан, защото е упражнил натиск и се е намесил в проверка срещу съпругата му. Сам признава, че е помогнал на Никола Филчев, тогава все още зам.-министър на правосъдието, за разследването за контрабанда на антики срещу брата на бъдещия главен прокурор. Несторов на два пъти е проверяван за необяснимо охолен начин на живот, а в декларациите му пред Сметната палата има разминавания.

"Тези факти са достатъчни, за да подкопаят доверието в този кандидат и допълнително да компрометират работата на ВСС", обясняват на депутатите юристите от БИПИ.

 Проверката за Кирил Гогев не показва толкова скандални факти, но не дава аргументи защо дългогодишният военен прокурор е добър избор. Той е известен най-вече с безславното разследване на смъртта на 14 войници. След номинирането на Гогев имаше слух, че е оттеглил кандидатурата си за съдебния съвет, но той не го направи официално и днес парламентът ще я гласува.
От БИПИ призовават депутатите да променят правилника си така, че да се публикуват пълни данни за кандидатите за ВСС, те да излагат програмни намерения и да имат повече време, за да се представят пред парламента.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати