Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Ноем 25
Начало arrow Икономика arrow Трайков – по хамлетовски за шистовия газ

Трайков – по хамлетовски за шистовия газ

  Print E-mail
2011-07-20 05:11:17
източник: news.bg

Пред нас стои въпросът дали да приемем или да не приемем шистовия газ като възможност, заяви министър Трайков по време на открита дискусия за търсенето, проучването и добива на шистов газ в България, организирана от Министерството на икономиката.

Преди да решим, трябва да проверим дали той наистина е алтернатива - какво количество има в България, колко можеда се извлече, дали ще бъде икономически изгодно, има ли и какви са рисковете за екологията, за здравето и безопасността на хората, продължи министърът.

По думите му, водещи за сектор енергетика са сигурността, прозрачността и оптималните цени, които са елемент от националната ни сигурност. „Част от това е и вземането на икономически обосновани решения и създаването на възможности за избор", подчерта още министър Трайков.

Пред участниците в дискусията, след които и екоминистърътНона Караджова, той даде за пример и изграждането на междусистемните газови връзки, участието на България в големите газови проекти, както и стимулирането на собствения добив на газ и въглища като алтернативи, които ни дават свободата да взимаме правилните решения.

Без да подценявам страховете на хората, искам да припомня, че през седемдесетте и осемдесетте години на миналия век, във връзка с геоложките изследвания за нефт и газ и изучаването на добруджанското въглищно находище, на територията на блок „Нови пазар" и в съседство, са прокараниняколко десетки дълбоки сондажи", изтъкна министър Трайков.

По неговите думи голяма част от тях дори пресичат водоносния хоризонт, без да окажат отрицателно въздействие и без да се допусне замърсяване на водите.

Трайков даде за пример, че при сондажи за нефт в този регион е регистрирано слабо газоотделяне от слой на 3000 м. дълбочина, докато водоносните слоеве са до 1000 - 1200 м. дълбочина.

Той акцентира върху изискванията на законодателството и екологичните стандарти като най-важните аргументи при взимането на решения от правителството.

Трайков се обърна задочно към тези, които изказват съмненията и опасенията си от сондажите, подчертавайки, че внимателно се следи развитието на технологиите, като стремежът е да се провери дали има рискове и ако има - как могат да бъдат отстранени.

Затова са събрани учени, експерти, еколози, ангажираните държавни институции и местните власти, за да се чуе честен и обективен отговор на тези въпроси.

Той припомни, че с промените в Закона за подземните богатства, които министерството инициира, 50% от концесионните възнаграждения остават за общините. Има общини, които ще получат няколко десетки хиляди левове, което е сериозен ресурс за местните власти.

Прогнозните обеми на шистов газ в България варират и тепърва ще бъдат уточнявани. „Струва ми се резонно да проверим дали можем да разчитаме на такъв ресурс, разбира се, при най-строго спазване на всички екологични норми", подчерта в заключение министър Трайков.

От ведомството му отбелязват, че запасите на шистов газ в Европа (без Русия) се оценяват на близо 18 трилиона куб. м. В момента шистов газ търсят в Австрия, Германия, Унгария, Ирландия, Полша, Швеция и Великобритания.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Икономика
  Новини Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за ...
  Новини Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследване ...
  Новини От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската стокова ...
  Новини Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес ...
  Новини Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутрешния ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?