26 Април 2024 г. Петък

София остава без бездомни кучета. През 2016

2011-07-20 04:55:42

До 2014 година бездомните кучета в София трябва да намалеят наполовина, а до края на 2016 година - с 95 процента от сегашния си брой, предвижда общинска програма за овладяването на популацията им, съобщиха от Столичната община пред БТА.

Новата общинска програма обхваща периода от 2011 г. до 2016 година и предстои да се разгледа и одобри от Столичния общински съвет.

В нея като основен проблем в овладяването на популацията от безстопанствени кучета е посочена  липсата на координация на подобни програми в съседните на Столичната общини, временното използване на кучета за пазачи на вили, строежи и гаражи, след което те се изоставят, както и изхвърлянето на улица на домашни кучета или пък на известен брой от новородени кучета.

Ограничаване на размножаването на безстопанствените кучета ще става със засилена кастрация на животните и на броя на екипите на ОП "Екоравновесие" . Ще бъдат засилени  кастрационните кампании в периферията на София и в районите с малцинствено население, както и общината ще купи мобилна клиника за кастрация на кучета.

Освен това ще бъде създадена и електронна база за обработените бездомни кучета. В нея ще се вписват данните от ушната марка или татуировка и мястото, където е върнато кучето.

Общината предвижда още да насърчава осиновяването на безстопанствените кучета и да повиши информираността и културатана отглеждане на кучетата - домашни любимци.

Една от мерките, с които ще се постигне това е провеждането на образователни кампании по училища и детски градини.

Всеки осиновил безстопанствено куче ще може да го отглежда само в границата на дома си, а не около него, както беше възможно досега. За да се предотврати тази практика се предвижда мобилна група по райони да прави проверки за отглеждането на осиновените животни.

Обработените безстопанствени кучета няма да се връщат, ако са иззети от дворове на детски градини и ясли, детски и спортни площадки, училища, здравни заведения, летища или автомагистрали.

Според цитираните данни в подготвената за приемане програма за овладяване на популацията от бездомни кучета броят им през тази година е малко над 9 400. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати