29 Март 2024 г. Петък

Санирането тръгва – в 36 града с 63 млн. лева

2011-07-19 19:19:02

Строителният министър Росен Плевнелиев обяви днес старта на програмата за саниране на жилищата у нас. Тя ще се изпълнява на територията на 36 града.

Според статистиката в България има около 18 700 многофамилни сгради, които се нуждаят от обновяване, за да спестяват енергия.

Това са общо 720 000 апартамента. В тях живеят 2,7 млн. българи.

"Основната цел, която ние си поставяме, е да родим една наистина мащабна, работеща програма за саниране", обясни Плевнелиев.

Печалбата според него за хората би била феноменална.

"Ако намерите 5000 лв., държавата ви дава още 5000 лв., а вие получавате тройна печалба. Първо – в тези 5000 лв., които вие плащате, имате огромната възвръщаемост от 20-25%, защото вашите сметки за ток и отопление падат между 40 и 60%", посочи министърът.

Заместник-министър в регионалното министерство Екатерина Захариева обясни, че след като се направи енергийният одит на сградата, ще бъдат посочени средните цени за саниране и строителни дейности, дограма и др.

Така още преди да започне санирането, ще е ясно кое колко ще струва.

"Към края на януари догодина ще знаем приблизително колко ще ни струва квадратен метър саниране на панелно жилище", обеща Захариева.

Банки ще предоставят нисколихвени кредити на собствениците на многофамилни жилищни сгради да допълнят 50-процентовото съфинансиране от тяхна страна или ще дават гаранции за кредити пред друга банка.

До края на годината ще бъдат готови методологията и изискванията, по които ще се предоставя безвъзмездната помощ за саниране.

Паралелно на този процес ще бъде обявена процедура по Закона за обществените поръчки за избор на банките, които ще предоставят нисколихвените заеми.

"Предимство ще имат тези, които първи подадат документи и отговарят на изискванията, и така до изчерпване на средствата от 63 млн. лв.", уточни Росен Плевнелиев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати