25 Април 2024 г. Четвъртък

Борисов: Докато ние строим, те правят взривчета

2011-07-19 14:49:22
Бойко Борисов: Има две бомби с малък еквивалент, разбира се. Явно един и същ човек е минал и ги е поставил. Счупени са витрини, шум, и то точно преди доклада от Брюксел да излезе. В деня, в който имаше трима еврокомисари, беше взривът пред "Галерия". Човек, ако се замисли, лесно може да разбере срещу кого са насочени. Дали срещу самите офиси или срещу правителството, държавата и народа в крайна сметка.

Николай Бареков: Понеже едната бомбичка е сложена на 100 метра от Министерски съвет, не смятате ли, че това става, защото държавата го позволява. Хората на Яне Янев и Алексей Петров-Трактора буквално разиграват тези сценарии зад гърба ви. А същевременно няма отговор на техните елементарни и бих ги нарекъл плиткоумни действия...
- Аз не мога да ги наричам каквито и да е, защото в крайна сметка това е демокрацията, плурализма на мнения...

Всеки може да взривява където си иска..
...рано или късно ще ги хванат. Ще стане като "Наглите", ще стане като "Килърите", ще стоят по арестите, ще се правят на болни. Рано или късно ще ги хванат, дотогава нито можем да обвиним някого... Ние като правителството ще си поемем негативите от това, че все още няма задържани.
Това е много хубава, в кавички, новина за инвеститорите. Така че тези хора постигат своята цел и своите успехи.

Като поглед отгоре мога да кажа, че някой, който много разбира от взривове, следи и много отблизо политическия живот и времето, когато идват еврокомисари или се чакат доклади. Явно някой, който е добре обучен, много вече се интересува от политика.

Кой може да е този, не са много партиите, които имат организирани политически крила
- Абе ще го видим. Надявам се, че и Вальо Йорданов и другите колеги, които работят, надявам се, както и за убитото момиче в парка, за което съм убеден, че МВР ще се справи, ще извадят убиеца. И рано или късно ще излязат и тези неща. Все някой ще проговори, все някой ще каже.

Спомням си, че когато бях главен секретар на МВР, имаше една такава бомбичка бяха пуснали пред дома на г-н Костов. Цяла нощ бях там, лично исках да се срещна с него, направихме какво ли не.

Тогава имаше коментари, че някой иска да им запуши (устите за делото "Бай Миле", добавка от водещия) устите, а те вече няколко години са сред най-гласовитите. Видно е, че тези ефекти всъщност не постигат нито една от целите си в двете посоки. Нито някой се сплашва, нито някой съответно пострадва от това. Всичко се трупа като негатив на правителството и имиджа на страната.

Именно! Затова аз ви подтиквам към някакви по-решителни действия. Аз помня, че в едно интервю пред мен казахте, че едни хора с една телевизийка, очевидно визирахте Алексей Петров, за тях тогава ставаше въпрос, разиграват цялата държава. Ето аз тази сутрин аз също бях изправен пред дилема, всички хора в телевизията, които отговарят за новините, ми стопиха телефона да разговарят с мен дали да изпратим хора.
В случая и аз трябваше да взема едно решение, но притиснати от обстоятелствата, изпратихме екип. И ние отиваме там, включваме се, приказваме, говорим глупости, с извинение, показваме едно куфарче пред щаба на Яне Янев. Включваме хората от ДСБ, аз съм убеден, че те нямат нищо общо с този инцидент, просто се включиха във вота на недоверие срещу вас. В следващия момент виждате, че те постигат ефекта си. Дайте ми съвет, вие разбирате от медии. Какво да направим в тая ситуация
- Ами ще отразявате, това е.

Ама ние искаме да отразяваме как ги хващате тези.
- Съжалявам, че тези хора, които поръчват тези взривове, така безотговорно се отнасят към държавата. Надявам се, че ДАНС и МВР ще ги хванат.

Каква е целта, аз ще ви кажа каква е идеята. Те, първо, са ви обявили война на вас, персонално. Второ, тези хора на всяка цена искат да се видят по телевизията. Не знам за каква точно патология става въпрос, но два дни да няма новина около една определена партия и на следващия нещо се случва - или се появява билборд, или се слага бомба. Елементарни са ходовете, не знам защо толкова сложно се опитвате да ги разчетете нещата...
- Без да бъде задържан извършителят и поръчителят, никого не можем да обвиним. Да, на пръв поглед прозира, така, от поредицата от събития, кой би могло да е, но не би могло да се вини който и да е било предварително. Затова, повтарям - надявам се МВР и ДАНС да ги изкарат, рано или късно.

Рано или късно истината излиза наяве. Ще дойде ден, когато ще разберем кои са тези, които точно преди важните събития за държавата, щото, когато един доклад излиза от Брюксел или идват цяла група еврокомисари и ги посрещаме с взрив, нищо добро не можем да очакваме за държавата като такава. Но, какво да направим. Аз се надявам се, че в Брюксел оценяват пред какви врагове сме изправени и какво правим и пак мисля, че докладът ще бъде позитивен.

Как определяте начина, по който се структурира опозицията срещу вас за вота на недоверие. Присъствието на сините и ДСБ в тази конфигурация и мишената, която те си избраха - Цветан Цветанов, и може би най-голямото ви достойнство и  предимство като управляващи, борбата с срещу организираната престъпност?
- Нямам коментар, вие го направихте. Само с една забележка. Това не е опозицията. Това са си едни и същи партии. За всички от дистанцията на времето е ясно как е сформирано СДС, как са избрали първият му лидер, как вълната ги е изстреляла напред, как са направили правителство, как сини и червени са си делили властта през годините.

И сега просто пак се събират срещу ГЕРБ, която е единствената независима партия. Може би и "Атака" да прибавя към нас. Така че това не ме учудва. Те търсят, вие в началото на вашето предаване го казахте, да се шуми около тях, нещо да се прави.

Докато ние строим магистрали, строим зали, строим естакади, строим пречиствателни станции, оправяме екологията на държавата, те с какво да се занимават? Трябва да правят интриги. Трябва да правят взривчета. Трябва да правят нещо, за да се шуми около тях. Иначе ще ги забравят.

Не мога да не ви попитам за президентските избори. Само вие нямате кандидат. Имате ли вече някого предвид?
- На 4 септември ще го обявим, по темата за президентските избори - на 4 септември. Дотогава, повтарям, ние имаме много работа да вършим и я вършим. Детски градини, утре "Ларгото" подписваме договора за метрото. Над 30 млн. ще влязат в археологията под столицата. Догодина април месец ще имаме най-красивото метро, убеден съм, в Европа, с тази археология, с тези римски разкопки около него. Така че имаме доста работа да свършим, оставяме другите партии да репетират през това време.

С този  0.1% , който оставихте като вероятност да се кандидатирате да президент, какво става. Стои ли още във вашето съзнание?

- Ами ако падне правителството на вота, той ще стане 100%, а не 0.1%. Така че нека да се напънат малко на вота да ми направят тази добрина.

 

Любопитен разговор се състоя тази сутрин в ефира на телевизия ТВ7 между водещия Николай Бареков и премиера Бойко Борисов. Водещият на частта за анализи и коментари на сутрешния блок "Гореща точка" започна с няколко минутен монолог.

"Честно казано, пред изцепките на лудото Яне, който стигна дотам, че да се самовзривява на 100 метра от Министерски съвет, ми е по интересен текстът, че шортите в Свети Влас стрували 700 лева, или новината, че Кобрата ще се бие с Любо Чука по терените на Ем Ем Ей в България", обясни Бареков. След това, преди да включи премиера, той обясни, че не го търси заради взривовете от нощта, а за да коментира грама на посланик Уорлик от февруари миналата година и уговорката им е от вчера. Бареков прочете доста от документа, в който дипломатът отбелязва успеха на правителството "Борисов" в борбата с престъпността. Все пак се премина и към коментар на новината на деня 

 

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати