19 Април 2024 г. Петък

ГЕРБ са хранителната среда за вандалски актове!

2011-07-19 13:46:16

БСП категорично осъжда взривовете пред офисите на РЗС и ДСБ, заяви на пресконференция лидерът на партията Сергей Станишев. 

Той отбеляза, че партиите са политически опоненти на левицата, но е недопустимо такива средства да се използват в обществения живот на България.

"Това е заплаха срещу демократичния ред в страната. Не за първи път се показва безсилието на вътрешния министър Цветан Цветанов да се справи с подобни заплахи”, заяви лидерът на БСП. 

Той припомни за взрива пред вестник „Галерия”, който е „антиправителствен и антицветановски”. „Да сте чули да има разкрития от суперекипите на Цветан Цветанов?”, запита Станишев. 

„Демонстрира се безсилието на вътрешния министър да установи конституционен ред и спокойствие. След последните шокиращи убийства този, който каза, че има спокойствие по улиците, има ли все още желание да се разхожда там?”, попита соцлидерът. 

Той припомни, че през последните 20 години БСП също е била обект на агресия и нападения в офиси на партията.
По думите му ГЕРБ насаждат атмосфера на „война с всички” – и с опозиция, и с различни съсловни организации. „ГЕРБ са хранителната среда за подобни вандалски актове”, отсече Станишев.

Това е най-лошият доклад на Европейската комисия, който България получава в последните 3 години, каза Станишев във връзка с окончателния мониторингов доклад на ЕК за вътрешния ред и правосъдието, който се очаква да излезе официално утре.

 

Според него управляващите са подходили с жалби и умолявания към ЕК да свалят най-острите текстове с мотива, че правителството би паднало, ако се приеме първоначалният вариант на доклада.

В документа пишело, че едва през 2012 г. ЕК ще каже каква е перспективата и мнението за развитието на този мониторингов механизъм и това е много тежък удар върху правителството.

По думите на Станишев въпреки постоянните полицейски акции цялостните резултати трябва да се повишат значително. „Шумните акции без доказателства не дават резултат”, коментира той.

В доклада обширно се коментирали две висши назначения в съдебната система – това на Върховния административен съд и на Софийския градски съд. „Те бяха извършени под личния натиск на вътрешния министър Цветан Цветанов”, смята Станишев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати