26 Април 2024 г. Петък

Брюксел не пожали и МВР в критиките

2011-07-19 06:15:08

Брюксел критикува МВР в годишния доклад за борбата с организиряната престъпност и корупцията заради приемането на дарения.

Еврокомисията е обезпокоенa от практиката полицията да приема дарения, с които финансира операциите си – нещо, което поставя под съмнение незовисимостта на полицейското разследване. Това е записано в чернова на доклада, цитирана от „Труд”. Официално документът ще бъде представен утре.

В петия доклад по т. нар. механизъм за сътрудничество и проверка отново пише, че борбата срещу корупцията по високите нива не е довела до убедителни резултати.

Според черновата, комисията смята, че „няма никакви признаци на активно преследване на корупцията по високите нива.”

Остро е разкритикувана съдебната система и пасивността на матистратите. Според доклада те не положили сериозни усилия да изпълнят предишните препоръки на Еврокомисията за подобряване на съдебната практика.

“Общо пасивното отношение на ръководството на съдебната система, ВСС, главния прокурор и председателя на Върховния касационен съд към значителните слабости в съдебната практика пораждат сериозни безпокойства”.

На най-остра критика е подложен Висшият съдебен съвет. Брюксел се занимава с назначенията на председател на Върховния административен съд през ноември и на председател на Софийския градски съд през юни.

“Обвиненията срещу магистрати не винаги системно се разследват от съдебния инспекторат и някои дисциплинарни санкции са снизходителни”, пише в черновата.

 

Прокуратурата също е критикуване, че не разследва системно магистрати, уличени в корупция. “Решението на ВСС през юни да включи магистрат с дисциплинарно досие в назначаващия екип на новия специализиран криминален съд поражда сериозни безпокойства”, казва комисията.

Брюксел критикува също слабостите в събирането на доказателства, защитата на свидетелите, както и в следствените стратегии, изчерпателните финансови разследвания и блокирането на активите.

Комисията препоръчва специализираният наказателен съд да заработи, както и да бъде приет закон за гражданска конфискация. Законопроектът за конфискациията беше отхвърлен от парламента, а стартът на спецсъда е отложен.

През лятото на 2012 г. комисията ще  излезе с  цялостна оценка за напредъка на България и тогава ще стане ясно дали мониторингът ще продължи.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати