Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Юли 12
Начало arrow Варна arrow ГЕРБ-Варна окончателно капитулира пред кандидатурата на Кирил Йорданов за ...

ГЕРБ-Варна окончателно капитулира пред кандидатурата на Кирил Йорданов за четвърти мандат

  Print E-mail
2011-07-18 17:01:01
източник: dnevnik.bg

"Лоша новина е това! Нищо хубаво не очаква ГЕРБ във Варна при това положение!". Това беше краткият коментар, с който варненският депутат от управляващата партия Свилен Крайчев посрещна неофициалната новина, че процедурата за подкрепа на сегашния варненски кмет Кирил Йорданов за четвърти мандат на поста от страна на местния партиен актив във Варна, е приключила успешно. Тя бе разпространена от агенция Фокус, без в нея да се посочва ясен източник.

По неофициална информация на "Дневник" става въпрос за заседание на областното ръководство на ГЕРБ във Варна, което се е състояло в ранния следобед днес. На него кандидатурата на Йорданов е била ултимативно и окончателно наложена на местния партиен актив от лидера му Павел Димитров, въпреки яростната съпротива, която тя срещна през последните седмици. "Катализатор" за днешната силова акция на Димитров е станало посещението във Варна на министър–председателя Бойко Борисов.

Като нов знак за близостта си с Йорданов, днес лидерът на ГЕРБ го покани за участие и в церемонията за първата копка на нова отсечка от 8 км. на автомагистрала "Хемус". Нито Йорданов, нито Борисов обаче коментираха темата за местните избори. "Не мога да ви кажа информация за решения, които не вземам аз", каза само лаконично Йорданов в отговор на въпроса, дали кандидатурата му е одобрена от ГЕРБ - Варна. Той уточни също, че ще си позволи коментар само в случай, че номинацията му бъде отхвърлена от контролния съвет на партията.

Новината за приключилата сага около подкрепата на ГЕРБ за Кирил Йорданов бе потвърдена в следобедните часове в прессъобщение на местната структура на партията морската столица. " Приключиха разговорите с кмета на Варна Кирил Йорданов относно номинирането му за предстоящите местни избори като кандидат за кмет, издигнат от ПП ГЕРБ – Варна", се казва в текста, който на практика преповтаря, излъчената няколко часа по-рано анонимна информация. Новината в него обаче е именно във фактът, че през октомври Йорданов за първи път от 12 години насам ще се яви на За мен всичко приключи. Поставил съм своите условия (на ГЕРБ) и зная какво искам". По думите му повече разговори не бяха предвидени през изминалите десет дни.

"Преговорите действително приключиха и резултатът от тях е положителен, потвърди на 7 юли за "Дневник " и Павел Димитров, но не пожела да каже, какви условия са си поставили двете страни в преговорите, и кои от тях са приели. С днешната новина половината от тях получиха своя отговор. Онова, което предстои да стане ясно е, какви са били условията поставени от Кирил Йорданов на ГЕРБ, с които е трябвало да се примирят в  областното ръководство на партията. Именно това се е случило днес, твърдят източници от актива на ГЕРБ във Варна.

Съгласно процедурата ГЕРБ–Варна ще представи на предстоящото заседание на Изпълнителната комисия на партията и номинацията на Йорданов заедно с другите две на сегашния изпълнителен директор на "Пристанище Варна" Данаил Папазов и областният управител Данчо Симеонов.

Номинацията, утвърдена от Контролния съвет на ГЕРБ, ще бъде съобщена заедно с останалите кандидат – кметове, утвърдени от партията за участие в предстоящите местни избори през октомври.

Свилен Крайчев бе първият член на ръководството на ГЕРБ във Варна, който още преди седмица открито застана срещу решението на Бойко Борисов да застане зад кандидатурата на Йорданов за четвърти мандат. "Не приемам идеята, че сегашният кмет може да бъде кандидат на ГЕРБ. Когато създавахме местната структура, идеята беше да се борим срещу статуквото. Не е позиция да заставаме зад някого, само защото има големи шансове според социологическите проучвания. Някак си лъжем нашите избиратели, което е най-лошото", коментира тогава Крайчев. На местните избори през 2007г. Крайчев беше кандидат за кмет на Варна, издигнат от ГЕРБ, а след тях стана заместник на Кирил Йорданов по въпросите за транспорта.

Днешното официално обявяване на Кирил Йорданов като трета кандидаткметска номинация на ГЕРБ във Варна оставя за решаване два много важни въпроси, коментираха от местните структури на формацията. Първият е, как ще реагират членовете и симпатизантите на партията на практически предрешения изход от очакваното "пресяване" на номинациите от страна на Контролния съвет на ГЕРБ. И второ, каква ще е реакцията на Данчо Симеонов и Данаил Папазов, след като от тук нататък във формалната процедурата за утвърждаване на Йорданов като кандидат кмет и двамата ще трябва да се задоволят единствено с ролята на статисти .
  
 
Коментари (1)
Добави коментар
  • аз - 2011-08-05 19:39:41
  • Дано през този мандат направи нещо за пътищата във Варна. ПИСНА НИ ДА СИ ТРОШИМ АВТОМОБИЛИТЕ. Чужденците са много разочаровани от "афганистанските" пътни артерии. УЖАС
 
Последни новини от категория Варна
Новини "Няма доказан случай на коронавирус във Варна към момента!" Така коментира в социалните мрежи кметът на Варна Иван Портних съмненията за заразени от новия вирус в крайморския град. - По ...
Новини Спешно събарят незаконни къщи във варненската ромска махала "Максуда". Събарянето е по разпореждане на кмета на Варна Иван Портних. Причината е свличане на земна маса, която е паднала върху ...
Новини След поредица отлагания, „синята зона“ във Варна най-после ще заработи. Това ще стане официално утре - 11 юли, съобщиха на пресконференция в общината, предаде репортер на Moreto.net. - - ...
Новини Планини от боклуци и лоша миризма притесниха жителите на морската столица насред летния сезон. Вече пети ден боклуците в най-големия район във Варна се трупат и не се извозват, съобщи Нова ...
Новини Във варненския "Аспарухов парк" поставиха пейки с гледка вместо към гората към канал, съобщава Булфото. - - Новите места за отдих са обособени след изграждането на отводнителния канал по ...
< Предишна новина   Следваща новина >
 

АНКЕТА

Как ви се отразява липсата на социални контакти?