29 Март 2024 г. Петък

Върволица за вота

2011-07-18 16:45:15

Парламентарните групи на Коалиция за България и ДПС внесоха мотивите към третия поред вот на недоверие към правителството на премиера Бойко Борисов.

Точно в 14,05 часа лидерът на БСП Сергей Станишев и депутатите му Петър Димитров и Ангел Найденов, както и Христо Бисеров, Лютви Местан, Алиосман Имамов и Юнал Лютфи от ДПС, влязоха в деловодството на парламента, за да разпишат мотивите.

В подкрепа на вота са се подписали 74-ма депутати.

"Мотивите за внасянето му са пред очите на всички български граждани, защото те се случват всеки ден и вотът отдавна е назрял", коментира пред журналисти червеният лидер Сергей Станишев.

"Още през началото на годината излязоха наяве тези мотиви, когато се случиха скандалните записи, уличаващи представители на най-високите етажи на властта. Тези мотиви не се изчерпват с един или друг случай", смята той.

По думите му това е система на управление, свързана с пълен произвол, "силоващина", а не с ред.

"Не приемаме държава, в която правителството нарушава конституционния ред. Не приемаме вътрешният министър Цветан Цветанов и премиерът Бойко Борисов да раздават присъди, не приемаме директна намеса в работата на независимата съдебна система, криминализирането на цели съсловия в България", каза лидерът на БСП.

"Не приемаме и провала в реализацията на една национална цел – членството на България в Шенгенското пространство, както и липсата на каквато и да е отговорност за този провал", продължи с тирадата си Станишев.

"Вотът е успешен още преди да са проведени разискванията по него и гласуването, защото успехът му не се измерва непременно с падането на кабинета", допълни на свой ред дясната ръка на Доган Лютви Местан.

"Вотът няма да бъде подкрепен от "Атака", но това не е провал, а успех, защото българското общество трябваше да е наясно доколко истински е разводът между ГЕРБ и "Атака", посочи той.

Местан подчерта, че не само няма развод, а между Бойко Борисов и Волен Сидеров има "дълбинна спойка".

Той уточни, че вносителите на вота на недоверие очакват разискванията по него в пленарна зала да се проведат още тази седмица и до нейния край да завърши и процедурата по гласуване.

Според Правилника на Народното събрание, разискванията по вота на недоверие могат да започнат не по-рано от 72 часа, след като той е бил внесен. Това означава, че дебатът в пленарна зала може да се състои най-рано от 14.05 часа в четвъртък (21 юли).

Вече е ясно, че освен парламентарните групи на ДПС и Коалиция за България, вотът ще бъде подкрепен и от депутатите от Синята коалиция и независимите от РЗС. Сметката показва, че те имат общо 94-ма народни представители.

От "Атака" заявиха, че няма да подкрепят вота, както и независимите, които отдавна декларираха предаността си към ГЕРБ.

Това е третият вот на недоверие, който внасят Коалиция за България и ДПС срещу кабинета "Борисов".

Първият беше за "провала на политиката в сферата на здравеопазването". През юни тази година последва и втори вот, който бе за "провала в антикризисната политика".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати