Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Фев 28
Начало arrow Политика arrow Премиер и министри рият с лопати на "Хемус"

Премиер и министри рият с лопати на "Хемус"

  Print E-mail
2011-07-18 16:41:18
източник: dnes.bg

„Милиард и половина евро струва изграждането на магистрала „Хемус” и не случайно предишните правителства само са обещавали и нищо не са свършили – държавата няма възможност да задели толкова средства.

Пробивът, който нашето правителство направи – да превърне автомагистралата в приоритет не само за България, но и за Европа – показва колко са важни за нас инфраструктурните проекти. Те ще осигурят не само безопасност за пътуващите, но и развитие на икономиката”.

Това каза премиерът Бойко Борисов, който направи първа копка на участък от магистрала „Хемус” край Шумен. 

Осемкилометровата отсечка Шумен–Белокопитово ще бъде изградена за 14 месеца, а средствата от 38 млн. лв. са осигурени от държавата.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, който също присъстваше на събитието, поясни, че бързите връзки на Шумен ще бъдат подобрени с изграждането на нови отсечки и рехабилитацията на съществуващи такива към Силистра, Русе и София.

„С това, което правим днес, даваме ясен знак, че регионът ще получи много по-добра инфраструктурна обезпеченост. През следващите седмици стартираме и пътя от Силистра към Шумен и от Шумен към Карнобат, т.нар. Ришки проход", каза Плевнелиев.

До началото на следващата година ще започнем рехабилитацията на Върбишкия проход, до месец ще стартира изпълнението и на началото на магистрала „Хемус” – 8,5 км от Софийския околовръстен път до съществуващия магистрален участък на гара „Яна”. Това показва, че в най-тежката криза намираме решения за приоритетните проекти”, допълни министърът.

„През следващите месеци ще се правят избори, вие ще чуете много и най-различни приказки от различни хора, може би си заслужава да направите справка кой какво е обещавал през годините. Ние обещахме 3 магистрали, строим ги. Ще направим и трите до края на мандата на това правителство. Но всъщност автомагистралите са шест. Защото работим по „Хемус”, и по София–Калотина, и по „Струма”.

Обещахме честно състезание. Не само че го направихме, но и спестихме 640 млн. лв. при изграждането на пътищата. Оттам идва и ресурсът, от който ние изпълняваме допълнителни проекти. Но най-важното постижение е, че приоритизирахме магистрала „Хемус” в Брюксел”, подчерта Росен Плевнелиев.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков заяви, че в най-тежките за Европа финансови години България мисли за гражданите си и това личи по средствата, които влага в инфраструктура, и успяваме да бъдем и една от страните с най-добра финансова дисциплина.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  Новини Слави Трифонов учреди партията си с новото име "Има такъв народ", съобщи БНР. На учредителното събрание не бяха допуснати представители на медиите. Присъствали са 808 делегати, при ...
  Новини Не искам да се надлъгваме с това кой водомер на коя територия е. Ще си получат актовете. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред БНТ по повод ...
  Новини Проблемът не е в бруталните атаки към държавния глава, а в управлението на държавата, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи и спазването на закона от тяхна ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?