24 Април 2024 г. Сряда

Премиер и министри рият с лопати на "Хемус"

2011-07-18 16:41:18

„Милиард и половина евро струва изграждането на магистрала „Хемус” и не случайно предишните правителства само са обещавали и нищо не са свършили – държавата няма възможност да задели толкова средства.

Пробивът, който нашето правителство направи – да превърне автомагистралата в приоритет не само за България, но и за Европа – показва колко са важни за нас инфраструктурните проекти. Те ще осигурят не само безопасност за пътуващите, но и развитие на икономиката”.

Това каза премиерът Бойко Борисов, който направи първа копка на участък от магистрала „Хемус” край Шумен. 

Осемкилометровата отсечка Шумен–Белокопитово ще бъде изградена за 14 месеца, а средствата от 38 млн. лв. са осигурени от държавата.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, който също присъстваше на събитието, поясни, че бързите връзки на Шумен ще бъдат подобрени с изграждането на нови отсечки и рехабилитацията на съществуващи такива към Силистра, Русе и София.

„С това, което правим днес, даваме ясен знак, че регионът ще получи много по-добра инфраструктурна обезпеченост. През следващите седмици стартираме и пътя от Силистра към Шумен и от Шумен към Карнобат, т.нар. Ришки проход", каза Плевнелиев.

До началото на следващата година ще започнем рехабилитацията на Върбишкия проход, до месец ще стартира изпълнението и на началото на магистрала „Хемус” – 8,5 км от Софийския околовръстен път до съществуващия магистрален участък на гара „Яна”. Това показва, че в най-тежката криза намираме решения за приоритетните проекти”, допълни министърът.

„През следващите месеци ще се правят избори, вие ще чуете много и най-различни приказки от различни хора, може би си заслужава да направите справка кой какво е обещавал през годините. Ние обещахме 3 магистрали, строим ги. Ще направим и трите до края на мандата на това правителство. Но всъщност автомагистралите са шест. Защото работим по „Хемус”, и по София–Калотина, и по „Струма”.

Обещахме честно състезание. Не само че го направихме, но и спестихме 640 млн. лв. при изграждането на пътищата. Оттам идва и ресурсът, от който ние изпълняваме допълнителни проекти. Но най-важното постижение е, че приоритизирахме магистрала „Хемус” в Брюксел”, подчерта Росен Плевнелиев.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков заяви, че в най-тежките за Европа финансови години България мисли за гражданите си и това личи по средствата, които влага в инфраструктура, и успяваме да бъдем и една от страните с най-добра финансова дисциплина.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати